Барак Обама и Владимир Путин се срещнаха в Ню Йорк

29 Септември 2015 | 06:19
0 коментара
Общество
Барак Обама и Владимир Путин се срещнаха в Ню Йорк

В Ню Йорк завърши срещата между президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин.

Срещата се състоя в рамките на 70-ото Общо събрание на ООН. При обявено времетраене 55 минути, разговорът между двамата лидери продължи с 30 минути повече. След края му Путин изрази задоволството си, като нарече срещата "много полезна, открита и откровена", предава РИА Новости.

На срещата президентите на Съединените щати и Русия са обсъдили най-наболелите международни въпроси: ситуацията в Сирия и евентуалното сформиране на широка международна коалиция срещу екстремистката групировка "Ислямска държава", както и процесът по урегулиране на кризата в Украйна в светлината на Минските съглашения.

САЩ и Русия са на коренно различни становища по отношение на сирийския проблем. Москва е на мнение, че Асад трябва да бъде разглеждан като съюзник в борбата срещу "Ислямска държава", докато САЩ настояват за отстраняването му. Против Асад са и Франция и Турция. "Коалиция - да, но без Асад", категоричен е френският президент Франсоа Оланд. Турският премиер Мехмет Давутоглу пък дори нарече Асад и ИД "тактически партньори", които си били взаимно полезни.

От трибуната на ООН Путин призова за сформиране на широка международна коалиция срещу ИД. Срещата му с Обама се състоя след това, като след приключването й Путин заяви пред журналисти: "Отношенията между Русия и САЩ, за съжаление, понастоящем са на доста ниско ниво. Това е ясно и без моите коментари. Но случващото се не е по наша вина. Това е позицията на американските ни партньори. Ние винаги сме били готови за развитие на отношенията и възстановяването им в пълен обем".

"Американските ни партньори изложиха ясно своята позиция по много въпроси, в това число по ситуацията в Украйна и Сирия. САЩ и сега активно участват в урегулирането на конфликта в Украйна. Вашингтон подкрепя Киев и в постоянен контакт с европейците. Ние също поддържаме добър контакт с Вашингтон по линия на външните министерства и Държавния департамент", каза Путин, отбелязвайки, че политиката на санкции и изолация в съвременния свят е неефективна: "Да се изолира Русия е просто невъзможно".

Коментирайки Сирия, Путин изключи участие на руски войски в сухопътна операция срещу "Ислямска държава". "И дума не може да става за сухопътна операция. Действително, понастоящем в Сирия има военни самолети на Франция, Австралия и САЩ, които нанасят удари срещу ИД не само на територията на Ирак, където това става въз основа на принципите на международното право. Но по отношение на сирийската територия това е незаконно, тъй като няма решение на Съвета за сигурност по този въпрос, нито съответното запитване към официалните власти в Дамаск".

"Отнасям се с уважение към колегите - и американските, и френските. Но, доколкото ми е известно, те не се явяват граждани на Сирия, така че не биха могли да определят съдбата на ръководството на страната. Това е работа на самите сирийци", отбеляза Путин. "Необходима е координация, ако ще си поставяме конкретни цели. Вече е създаден координационен център в Багдад, който функционира добре и е открит за всяка страна, заинтересована от борбата срещу тероризма".

"Сега говорим за взаимодействие между САЩ и Русия в тази антитерористична плоскост. Ще мислим съвместно за създаване на съответните механизми", каза още Путин, който не пропусна да отбележи вече договореното сътрудничество с Израел в тази насока. "С Израел договорихме взаимодействие в Сирия на ниво генщабове. Никакви специални структури не се планират в това отношение. Ние се отнасяме с уважение към интересите на израелската държава. За Израел, като страна от региона, не е безразлично какво се случва в Сирия".

"Що се отнася до сравненията между "Ислямска държава" и нацистите, това едва ли предизвиква удивление. Погледнете какви зверства вършат - обезглавявания, изгаряне ни живи хора, унищожаване на културни паметници и така нататък. Именно така процедираха нацистите някога. Затова и много ми се ще да се обединим колкото се може повече страни за борба с тази заплаха. Кои трябва да се присъединят? Иран, Саудитска Арабия, Турция, Йордания... всички заинтересовани". /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP