Банско се поклони пред Никола Вапцаров

07 Декември 2020 | 17:46
0 коментара
Култура

Заради пандемията от COVID-19 тази година нямаше големи публични събития, съпътстващи годишнината от рождението на Никола Вапцаров в родния му град Банско. За да се избегне струпване на хора днес пред паметника на поета в центъра на града на едноименния площад венци и цветя поднесоха кметът на общината Иван Кадев, председателят на общинския съвет Димитър Руков, а служители на администрацията и граждани, при спазване на мерките, отдадоха почит, заставайки на разстояние един от друг. 

Пред паметника на Вапцаров в центъра на града, на едноименния площад с минута мълчание и поклон за паметта на един от най-великите синове на Банско, застанаха и граждани, които отдадоха почит пред паметта на поета. 

Община Банско и Музеен комплекс организираха своеобразно виртуално честване на годишнината от рождението на Вапцаров. В продължение на три дни – от събота, пети декември, до понеделник, седми декември, бяха виртуално два филма, които са малко известни на обществеността, заснети са от РТВЦ Благоевград и Музейния комплекс в Банско. Те представят интересни истории и факти от живота на Никола Вапцаров и семейството му. 

Кметът на Банско Иван Кадев отправи своето послание в почит и памет на Вапцаров:

"Горди сме, че нашият град е дал на човечеството такъв велик поет. През краткия си живот той създаде стихове, в които с прости думи се докосна до най-съкровеното в човешките души. Направи го така, както е присъщо само на гениите, така, както само на тях е дадено да провиждат в бъдещето.
Затова, неговата поезия ще бъде вечна и всеки ще открива в нея нещо лично свое и нещо, което ни обединява и ни прави човеци. Поклон!"

Добавете Вашия коментар

TOP