Банско се гордее! Александра Полежанова представя България на конкурси по руски език

21 Февруари 2021 | 13:19
3 коментара
Култура

Деветокласничката от СУ ”Неофит Рилски” в Банско Александра Полежанова се класира на трето място в първа възрастова група на Международна онлайн-олимпиада по руски език, проведена под егидата на Правителството на Руската Федерация и руското Министерство на образованието. Състезанието е организирано от най-старото висше учебно заведение в Русия – почти 300-годишния Санкт-Петербургски държавен университет.

Класирането на Александра е впечатляващо, предвид факта, че тя се готви самостоятелно и се съревновава с връстници от целия свят, много от които са или с рускоговорящи родители или са от съюзни републики от бившия Съветски съюз, които сега са независими държави. Александра започва да учи руски, гледайки като по-малка руски филмчета, след това се влюбва в този език и започва по-сериозно да набляга над граматиката. 

През 2020 г. Александра представя България на конкурса "Живая классика", стига до финала и печели зрителския вот. Това е голямо постижение, защото в този конкурс участват над 2.5 млн. деца от 10 до 17 г. от цял свят. Миналата година конкуренцията на момичето от Банско са деца от 85 държави. Участниците рецитират наизуст откъси от проза на руски език. Александра се готви за участие в този конкурс и през настоящата година, като е избрала да се представи с откъс от произведението на Илф и Петров "12 стола".

Въпреки успехите по руски език и увлеченията й по философия и психология, голямата любов на Александра Полежанова е музиката. От малка свири на пиано, посещава уроци при вокален педагог, сама прави опити да композира.

Александра Полежанова е лауреат на популярния традиционен конкурс, организиран от Радио Благоевград и партньори "Звезди в Радиото". Тя спечели специална награда през 2018 година в раздел "Инструменталисти", което й даде възможност за професионален звукозапис в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. 

Добавени коментари

Гост публикува:
22 Февруари 2021 | 09:53
Браво, Александра! С такива деца можем само да се гордеем!
До Венета Тенева публикува:
22 Февруари 2021 | 09:28
Венетоооо, па ли си пияна бе вмирисан смок такъв
Аз съм бурята! публикува:
21 Февруари 2021 | 21:21
СМЕХ! Мръсни, гнусни комунисти! Бегом съюз с Онзи, бе кретени! Толкоз, нямам желание даже да пиша... Противни сте ми!

Добавете Вашия коментар

TOP