Банско празнува 70-годишен юбилей на музейното дело в града

29 Септември 2022 | 16:27
4 коментара
Култура
Банско празнува 70-годишен юбилей на музейното дело в града

По повод годишнината, в Дома на изкуствата към Музеен комплекс-Банско бе открита изложба „Минало незабравимо“, която показва с фотографии първите години след освобождението на града, първата къща-музей в Пиринския край и развитието на музейното дело в Банско.
Експозицията е част от общинската програма, посветена на 110 години от освобождението на Банско. Това е един изключителен юбилей, защото на 5 октомври 1912 г. се разкриват всички възможни хоризонти за развитие на Банско – политически, икономически, просвещенски и т.н., каза при откриване на изложбата Светла Барякова.
Официално началото на музейното дело в Банско се поставя през 1952 г., когато във връзка с десетгодишнината от разстрела на Никола Вапцаров е създадена къща-музей на името на поета. С това Банско се нарежда сред първите, развиващи музейно дело в Пиринския край, наред с Регионалния исторически музей в Благоевград, разказа Светла Барякова.
Самият музей е обновяван, реконструиран, сменяли са се много експозиции, последната е от 1992 г. В следващите години музейният комплекс се изгражда като такъв с редица обекти. През 1977 г. Веляновата къща е превърната в музей, а сама по себе си тя е уникална със своите стенописи. Същата година е изграден и паметникът на Паисий Хлендарски в централната част на Банско.
Във връзка със 100-годишнината от смъртта на Неофит Рилски, през 1981 г. родната му къща е превърната в музей, посочи Светла Барякова. През 1986 г. в постоянна изложба са показани запазените икони на майстори от Банската художествена школа. Малко са селищата, излъчили такива изкусни майстори и Банско е сред тях, отбеляза директорът на Музеен комплекс – Банско.
Две години по-късно е направен първият етап от изграждането на музей в Радоновата къща, като последната експозиция е открита през 2012г.
Най-новата част от музейния комплекс е Духовно – исторически център „Св. Паисий Хилендарски“, открит на два етапа – през 2008 и 2012 г. Този музей е изграден основно по идея и с дарителство на Георги Христов и със съдействие на общинската администрация в Банско.
Така в момента съществува Музеен комплекс – Банско, който има общо осем обекта, а музейните работници влагат в работата си много емоция и желание, разказа Барякова.
В изложба, посветена на годишнината на музейното дело в Банско, са показани фотографии от развитието на тази част от духовния живот на града, снимки на първия музеен уредник Никола Елисеев, моменти от откриване на обектите към музея.
Много важна е ролята на музеите и музейните работници, както и на работниците в областта на културата, защото вие пазите и съхранявате историята на родовата памет, всеки народ трябва да помни историята си, защото иначе има риск да я повтори, а нашата история е изпълнена с противоречия, с тежки и трудни години, затова ви благодаря за вашия труд, каза при откриване на изложбата кметът на Банско Иван Кадев. Той отбеляза, че Банско е град, който се посещава от много българи и от чужденци, а с музейния комплекс всички те виждат града като място за духовност, култура и история. Това е една визитна картичка на България, допълни кметът.
 

Добавени коментари

Янек Мазулов публикува:
30 Септември 2022 | 09:52
Заставам с името си! Подкрепа за МАЦУРЕВ! Разумният избор на Банско!
Банско! публикува:
29 Септември 2022 | 20:42
Приятелю, и кой ще избереш? Кой от всички кандидати ще защитава Банско? Кой има опита на нашия лидер Мацурев? Или ще пратим някои дето не може да чете, дето срича? Да се упражнява на политика? Казвам най искрено - Мацурев е логичният избор на Банско!
Не на Мацурев публикува:
29 Септември 2022 | 19:58
Ей не разбрахте ,че за да няма в Банско глад Мацурев НЯМА да е депутат.За това ще сложим опитни и способни в истинския смисъл на думата!
Банско е ГЕРБ! публикува:
29 Септември 2022 | 17:38
Приятели! Идват тежки времена за града ни! Банско ще изпита силата на некадърното управление на некадърниците Кирчо и Кокорчи! Какво ни чака? Студ! Глад! Престъпност! Мизерия! Инфлация! Безработица! Тази зима ще е страшна за Банско и за дечицата на Банско!Само един човек знае как да ни изведе от кризата! Само един човек има образованието и интелекта да управлява и да спаси Банско! Това е Мацурев! Да заложим на способните и опитните! Мацурев - депутат! За да няма в Банско глад!

Добавете Вашия коментар

TOP