Банско отпусна 20 000 лева на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон

01 Юни 2018 | 12:24
4 коментара
Бизнес

Община Банско отпусна 20 000 лева на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон. Това каза Георги Икономов, кмет на Община Банско, цитиран от "Фокус".

 „Общината от доста години помага на манастира. Бих казал, че са не по-малко от 10 години и ако сметнем до момента бих казал, че сме отпуснали около 800 000 – 900 000 лева. Средствата винаги са целеви, а именно за реставрация на източното банско крило. Не знам дали знаете, но в Атон най-старото и живописно крило е било изградено от един банскалия – братя на Паисий Хилендарски – Хаджи Вълчо. С негови собствени дарения той е изградил една църква – „Успение Богородично“ плюс цялото източно крило“, посочи той.

По думите му източното крило в момента е в много тежко състояние, защото все пак е и най-старото – датира от 1760-1780 година. Икономов отбеляза, че средствата, които отпуска Общината винаги са за реставрацията на това крило, но то се оказва и най-трудното за ремонт. „Даже сега след гласуването на средствата отидох нарочно в манастира. Там говорих с дядо игумен, просто за да видя как върви процесът по реставрацията, защото наистина се забавя. Всички други крила са ремонтирани, само банското крило не е. Той ми отговори, че проектите ще бъдат завършени до 3 месеца и ще бъдат съгласувани, защото все пак става дума за паметник на културата, а това е нещо на което гръцките власти особено много държат – да бъде направено по всички изисквания. Постепенно ще започне и неговата реставрация“, коментира кметът. Той допълни, че до момента е направено укрепване на основите, покривът също е укрепен, 1-2 параклиса са възстановени, така че работата тече, но по-бавно.

„Надявам се след излизането на проектите да бъде засилена работата по крилото, макар че там се изискват доста средства – някъде от порядъка на 3-4 млн. евро. Може би българската държава пак ще помогне, така че нашият манастир да бъде реставриран и да посреща поклонниците както трябва“, каза още градоначалникът.

Добавени коментари

Да бе,да! публикува:
02 Юни 2018 | 08:27
"Община Банско отпусна 20 000 лева...". Браво! А онзи,който дари няколко пикапа TOYOTA къде го?! Или от него беше екскурзията до манастира и наоколо,а хвалбите - от кмета?!
Хвалипръцко Икономов публикува:
01 Юни 2018 | 19:54
Вара-кара Мотофонецо като тиквата от Банкя - светът започва с нас!Той е потомък на свещеник,но не е чел никога Библията,където се казва,че дарителят трябва да е скромен,да не се хвали със своето дарение,защото оповестявайки го - то си губи значението.Или "Когато едната ръка дарява-другата не трябва да знае".А този фукльо за 20 хил.лева в месец време два пъти се хвали.Като че ли от джоба си ги дава.А колко пари той прибира за себе си????
Ленко публикува:
01 Юни 2018 | 19:21
Браво! Поздравление за община Банско и кмета Икономов.
Допълнена истина публикува:
01 Юни 2018 | 18:51
Истина е,че от както е кмет Икономов са дадени около 800-900хил. лева, НО отпускането на средства е започнало далече преди това.Премиерът Димитър Попов и президентът Първанов се понапънаха,та се роди така наречената Еуфория Зограф.Професор Михаил Енев и архитект Васил Китов през 2007 година разработиха проект със степен на ДОПУСТИМА НАМЕСА за реставрация и адаптация на Южното крило на манастира,известно още като Банско крило или Банска махала.Истината е,че "братята" гърци се опънаха.Било на гръцка територия,те си имали министерства за архитектура,за култура и всичко трябвало да мине през тях.Дори не допускат там да работят и български строителни работници,защото и при тя безработицата била голяма - стопиране от всякъде.Но на техните манастири съвсем не е така...

Добавете Вашия коментар

TOP