Банско опера фест започва на 25 август

20 Август 2023 | 15:59
0 коментара
Култура
Благоевград
Банско опера фест започва на 25 август

“Севилският бръснар” от Росини, мюзикълите “Бодигард” и “Трите феи и спящата красавица” ще бъдат представени на пл. “Никола Вапцаров” с вход свободенЧетиринадесетото издание на Банско опера фест ще събере през уикенда на централния площад в курортния град любителите на класическото изкуство. Гостите и жителите на Банско ще се насладят на 25 август от 20,30 ч. на комедийната опера “Сeвилският бръснар”, а на 26 август от 20,30 ч. Държавната опера – Варна, ще представи мюзикъла “Бодигард”.

Същия ден от 10,30 ч. е предвиден спектакъл за децата – “Трите феи и спящата красавица” в изпълнение на ДВТФ “Таласъмче”, научи ДУМА от Йоана Иванова, пиар и артистичен мениджър в “Монте мюзик”.Преди повече от два века известният рефрен “Фигаро! Фигаро! Фигаро!” обявява пристигането на Севилския бръснар и началото на едно безкрайно забавление за публиката.

През 1816 г. 24-годишният Джоакино Росини за рекордно кратък срок написва и поставя своята опера, като заявява мястото си на изтъкнат оперен драматург, достоен последовател на Моцарт и на най-хубавите оперни традиции в италианската опера буфа. Либретото е на Чезаре Стербини, който сполучливо преработва едмоименната комедия на Бомарше.

На сцената в Банско в ролята на Розина ще гледаме Илина Михайлова, Венцеслав Анастасов ще е Фигаро, Георги Султанов – Граф Алмавива, а Деян Вачков – Дон Базилио. Режисьор на спектакъла е Антонио Петрис, дирижира Светослав Борисов. Продукцията е на Варненската опера.Мюзикълът “Бодигард” е сценична адаптация на легендарния филм с Уитни Хюстън и Кевин Костнър.

Премиерата му е през 2012 г. в Лондон, след което е поставян в САЩ, Италия, Австралия, Германия, Южна Корея, Австрия, а в момента се играе в Англия и Германия. Навсякъде се представя на националния език на страната, а песните са запазени в оригиналния език.Мюзикълът “Трите феи и спящата красавица” – сценична адаптация по приказката на Шарл Перо от репертоара на ДВТФ “Таласъмче”, е специалният подарък за най-младата публика.

“Мюзикълът “Трите феи и спящата красавица” е в съзвучие с реалните проблеми на децата – за правото им на избор, за надеждите, разочарованията и амбициите на техните родители (“орисници”). Посланията в мюзикъла са колкото до самите деца, толкова и до техните родители. Предизвикателството е към способността на големите да приемат детето като пълноценна личност – нещо твърде трудно понякога”, разказва Димитър Костанцалиев, художествен ръководител на ДВТФ “Таласъмче”.

“Бодигард” се прочува със зашеметяваща хореография, бляскави костюми, впечатляваща сценография и оригиналната оркестрация на хитовете на Уитни Хюстън “I Will Always Love You”, “I Wanna Dance With Somebody”, “Saving All My Love For You”, “How Will I Know”, както и специално написаните за филма “Run to You” и “I Have Nothing”.

За българската продукция на “Бодигард” са поканени Орлин Горанов в ролята на Франк Фармър, английската мюзикълна и филмова актриса Манал Ел Фейтури в ролята на суперзвездата Рейчъл Марон и младата певица и актриса Нора Караиванова в ролята на Ники Марон – сестрата на Рейчъл. Организаторите на Банско опера фест – Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и “Монте мюзик”, напомнят, че входът е свободен, а мястото е площад “Никола Вапцаров”.

Добавете Вашия коментар

TOP