Банско има готовност да приюти минимум 10 000 украински бежанци

04 Май 2022 | 11:09
3 коментара
Общество
Банско има готовност да приюти минимум 10 000 украински бежанци

Удължава се Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради войната в Украйна. Помощта отново ще бъде в размер на 40 лв. на ден. Ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите по морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти заради отлива на туристи след края на зимния сезон.
„Банско има достатъчно голяма база. Обектите, които не работят през лятото и традиционно са зимни хотели, приютяват украински граждани, като ще има място за всички. Хотелите, приютили бежанци на морето, ги изместват, за да освободят място на летните туристи“, посочи членът на УС на Съюза на туристическия бизнес в зимния курорт Рая Коева пред „България сутрин“.

В момента има около 700 украински бежанци в Банско, като по думите на Колева минимум 10 хил. украинци биха могли да се настанят в града.

„Това е голям плюс за града. Традиционно хотели, които освобождават персонал, сега го задържат. Биха могли да се интегрират украинците и да се включат в пазара на труда“, допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колева сподели, че от бранша са доволни от програмата за украински бежанци.

„Първоначално имаше леко притеснение – първа такава програма, но всички колеги си получиха средствата. Сега за април и май ще бъде по-регулирано и лесно, процедурата е облекчена и всеки може да се възползва. Вече няма притеснения“, категорична беше тя.

Добавени коментари

Ужас публикува:
09 Май 2022 | 10:16
Какъв ще е плюса за града, Райче?! Плюса ще е за някои, а не за хората от Банско. Какви 10 хил.украинци???? Луди ли сте? Не знаете нищо по въпроса? Украинци да се включат в пазара на труда - кои бе Рая, тия с коли за десетки хиляди евра, или същите с по няколко стотин хиляди в банковите си сметки. Те ли ще се влючат? Всеки поддал се да ги настани няма идея какво го очаква - ПРОБЛЕМИ И САМО ПРОБЛЕМИ! РАЙЧЕ, работете по въпроса да бъдат изкарани от града, а не да ги вкарвате там. Лодката се клати силно и ще се преобърне. Тогава ти ли понесеш отговорност пред жителите на Банско с тези си безумни призиви? Не е лошо да помогнеш на човек, който наистина има нужда от такава помощ. Но тези не са такива. Това са хора, с достатъчно финансови възможности, които са заплатили солидни суми от по 10 хил.долара за мъж, за да напусне страната си заедно с цялото си семейство. Онези, които наистина имат нужда от помощ, за съжаление не са в България,а са заточени в собствената си страна, защо за разлика от "БЕЖАНЦИТЕ " В БГ, те нямат тази финансова възможност да избягат! Запомни го! И не ги набутвайте насила в Банско. Нямат работа там!
&$#@% публикува:
04 Май 2022 | 22:04
Таа курва шу се е оклечила, да й еба путката майчина и боклуко курвенски Коев, маже й е прост като габа та не може да я усети повече от 15 годин ка се ебе с Гошо Грънчаров. И двамата са крадци и изнудвачи- изнудовая служители от Парк,,Пирин" да си теглаа от заплатата и да им даваа на ръка, и Гошо и Рая са курви
Боби публикува:
04 Май 2022 | 13:31
И кой ще стои да работи за 700лв, за да обслужва толкова милите ви бежанци…. смешни сте..

Добавете Вашия коментар

TOP