Банскалията Костадин Везьов стана първият българин, световен първенец по нумизматика

01 Февруари 2021 | 19:53
2 коментара
Общество

Живеещият от 20 години в Чикаго банскалия Костадин Везьов стана първият българин, световен първенец по нумизматика. С тази награда той завинаги записа името на България в историята на нумизматиката, съобщи chicago.bg.

„Все още аз самият не мога да повярвам какво се случи. Ще ми е необходимо време, за да го осъзная”, каза Костадин Везьов.

Негов комплект (сет) с български монети е избран сред над 21 000 участници от цял свят с 1,2 милиона монети, подредени в 180 000 комплекта. Когато се регистрира в съревнованието, Костадин си мечтае да се нареди сред първите, но разглеждайки другите колекции, някои от тях струващи по няколко милиона долара, му се струвало нереалистично и недостижимо постижение. Везьов споделя, че вълнението му е било огромно, когато е очаквал резултатите и класирането. Казва също, че дори като състезател по ски бягане и футболист не е имал такава предстартова треска.

„Когато научих резултата, че мой комплект печели световната награда за най-добър нов сет в света, се развълнувах ужасно много, очите ми бяха насълзени. Това е награда не само за мен, но и за България”, добавя Костадин Везьов.

На страницата на Numismatic Guaranty Corporation (NGC) оценителите експерти споделят, че са избрали неговата колекция да получи наградата благодарение на 92% завършеност. Тези монети на колекционера са натрупали около четири пъти повече точки от втория. Това е забележително постижение, тъй като в комплекта са предвидени 140 монети. Българинът е представил широка гама от деноминации и композиции, като повечето монети са юбилейни или възпоменателни от периода на Народна република България. Всички монети са много трудни за намиране и комплектуване в качеството, в което Костадин ги е събрал. Най-добрите „парчета” в тази колекция включват:

10 златни лева „Славянска азбука” от 1963 г. с качество PF 67 Ultra Cameo;

10 сребърни лева „Годината на детето” от 1979 г.;

25 сребърни лева „Мечка и мече” от 1989 г.;

50 сребърни лева „1300 г. България” от 1981 г., с качество PF 69 UC;

Най-високо оценената българска монета от Олимпийските игри в Сеул, 1988, на НРБ, с недостижимото качество PF 70 UC.
Освен приза за ,,Най-добър нов сет в света“ Динко, както го наричат приятелите му, получава и 20 първи награди в различните категории с български монети. Като победител в световна категория, българинът ще получи и част от наградния фонд, които тази година бе в размер на $25 000. Също така и персонализирана плакатна икона и монета, сертифицирана от NGC със специален етикет и родословие.

Костадин Везьов със своя наследник Кристиян

Имам една мечта… това са българските два лева от 1916 година

Очаквам първи места на неофициалното световно нумизматично първенство, заяви преди седмица в интервю за bulgariasega.com К. Везьов 

– Кога емигрирахте в Чикаго?
– Роден съм в Банско и от около 20 години живея в Чикаго.

– От колко време се занимавате с нумизматика?
– Още от малък започнах да събирам монети и ги подреждах по детски в една малка колекция. Нумизматиката (най-старото хоби на света) ме завладя още оттогава! Преди около 10 години реших да се занимавам по-професионално и започнах да изпращам монетите си за сертифициране в NGC. Там всяка монета се оценява от специалисти (грейдъри) по една скала от 1 до 70 и се запечатва със сериен номер в едни пластмасови кутийки.
В момента завършва класирането на NGC (неофициалното световно първенство на монетите, в което участват 17 000 нумизмати от цял свят) и очаквам да получа над 20 първи места в различните категории за българските ми монети…

– Колко монети имате в своята лична колекция?
– В личната ми колекция има над 1000 български монети (които съм показвал на три изложби в Чикаго) и около 500 американски еднодоларови монети, всички сертифицирани от NGC, сега се опитвам да събера и всички 50-центови американски монети…

– Наскоро съставихте каталог на българските книжни пари, който предизвика интереса на нашите сънародници в Чикаго. Какво включва той?
– Това е второто издание на каталога ми за българските книжни пари, сертифицирани от PMG. Бонистиката (събирането на банкноти) си ми е като второ странично хоби. Преди три години издадохме съвместно с издателство ,,Лени-ан” – Русе първия каталог. В него освен всички български банкноти има и държавни ценни книжа и талони на „Балкантурист” и „Кореком”. Тези талони са били също редовни платежни средства в България и са включени в международните стандарти на Pick (Алберт Пик е немец, който преди години събира банкноти от цял свят и след това „Дойче Банк” му изкупува колекцията и го назначава на работа с мисия да ,,номерира” всички банкноти от цял свят). Във второто издание на каталога ми за българските книжни пари, който излезе наскоро, включих и много български облигации, с което на 347 страници се постарах да го направя още по-пълен и подробен.

– Имаше желаещи да го закупят. Реално ли е това?
– Има доста желаещи да закупят моя каталог – както българи, така и чужденци! Мисля, че създавам един много добър продукт като подредба на банкнотите (монетите) и като описание. Това, че са в реални размери, ги прави още по-привлекателни за читателите. Преди пет години, когато издадох моя първи каталог за българските монети, търсех по-скоро художествената стойност на книгата. Тогава и интересът беше много голям, защото не беше правено не само в България, но и никъде в Европа или в света – колекционер да събере всички монети от родината си, да ги изпрати за сертифициране в NGC (PMG) и да издаде каталог. Около една-две години се чудех как да подредя монетите, за да бъдат интересни на тези, които разглеждат каталога. Сега вече горе-долу съм си изградил визия и мисля, че всеки мой нов каталог става по-интересен.

– Колко Ваши каталози имате издадени?
– Досега имам издадени три каталога за български монети, за американските еднодоларови монети и за българските банкноти (книжни парични средства). Сега се надявам до април месец да издам още един каталог, в който да включа всички американски 50-центови монети и всички български 50 стотинки и 50 лева. Първите ми три каталога имат по няколко издания, защото подобрявам качеството на монетите в колекцията ми или включвам нови неща.

– Коя е най-ценната монета в колекцията Ви?
– Имам три български сантима, които смятам за най-ценни в моята колекция от български монети (преди в България да се въведат левът и стотинката като парична единица, първият финансов отчет на новосформираната ни родина България е бил в сантими, равни на френския франк). От американските ми монети бих отличил цялата гама на т.нар. ,,Морган” долар (1878-1904/1921), която имам с висока цифрова оценка.

– Има ли монета, която мечтаете да притежавате?
– Веднага отговарям – има, това са българските два лева от 1916 година. Това е най-ценната и скъпа българска монета, която незнайно защо в състезанието на NGC може само да бъде показвана, но не и да носи точки за класирането!

– Разкажете ни любопитни моменти от историята на парите.
– Интересен момент от историята на парите е например горепосочената монета. Цялата емисия от 1916 година (50 стотинки, 1 лев и 2 лева) никога не влиза в употреба и затова са толкова скъпи. После са претопени и среброто от тях е използвано за други монети.в.Струма

Добавени коментари

Аз съм бурята! публикува:
02 Февруари 2021 | 09:31
Успелият банскалия е емигриралият такъв! Браво, че се е спасил от селото Банско. Там виреят само от комунистическата порода.
коле публикува:
02 Февруари 2021 | 09:10
Браво на Динко.Голем Българин от Банско.Браво.

Добавете Вашия коментар

TOP