Банскалия дарява на църквата в Кресна икона на свети Иван Рилски, изработена от пясък от седем пустини

25 Март 2023 | 12:02
0 коментара
Култура
Благоевград
Банскалия дарява на църквата в Кресна икона на свети Иван Рилски, изработена от пясък от седем пустини

Храм „Свети Иван Рилски“ в Кресна очаква днес, на Благовещение, дарение на икона на своя покровител, изработена от пясък, събиран от седем пустини /сн. 1/, каза архиерейският наместник на Санданска духовна околия отец Георги Танчев /сн. 2/. Иконата ще бъде осветена и поставена за поклонение за постоянно в храма в Кресна.

Дарителят е избрал храма, защото носи името на свети Иван Рилски, тук има постоянен поток от хора, а църквата е винаги отворена, допълни отец Георги Танчев. 

Г. Танчев

Дарителят на иконата Иван Слаев, който е родом от Банско, но от години живее и работи в столицата, разказа пред БТА, че иконата е подарък от негови скъпи приятели по повод 50-ия му юбилей.

„Почувствах, че трябва да даря тази икона, да бъде тя близо до хората, това е моето вътрешно усещане“, разказа Слаев, който е вярващ човек. Получил е насока от свещеник в Банско, който му е разказал, че храмът в Кресна е наречен на свети Иван Рилски.

„За иконата знам малко, знам, че е направена от пясък, събиран от седем пустини по света, а числото седем има силна символика в християнството, то е числото на сътворението”, каза още Иван Слаев. Неговата воля е иконата да е в действащ храм, където всеки ден към нея ще се отправят молитви. 

Добавете Вашия коментар

TOP