Банскалии почетоха 119-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание със събор на хижа Бъндерица

01 Август 2022 | 13:00
2 коментара
Култура
Банскалии почетоха 119-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание със събор на хижа Бъндерица

Банскалии почетоха 119-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание със събор на хижа Бъндерица.

Той беше организиран от Община Банско и ТД „Вихрен” в чест на героите от национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринско.

В словото си зам.-кметът Стойчо Баненски подчерта, че въпреки погрома на въстанието, то роди силата на една страна, вярата на един народ, стремежа към едно обединение. Въстаниците ни завещаха своите завети и своя пример как да отстояваме българското дело, име и чест. Ние трябва да знаем, да помним и да предаваме на децата си, че всяка педя българска земя е отвоювана и съхранена с кръвта на достойни българи!

И днес помним и се прекланяме пред подвига на учителя Радон Тодев и неговата чета в Годлевската планина – 27 мъже, тръгнали на сигурна смърт, за да останат безсмъртни в народната памет, припомни една от най-трагичните страници в историята на Банско членът на УС на ТД”Вихрен” Димитър Юлев.
Участниците в събора от Националното хайдушко движение създадоха автентична атмосфера на тържеството. Преди неговото начало, с християнски ритуал бе осветено знамето на движението.

Младите и талантливи певици Александра Полежанова, Михаела Бояджийска и сестрите Ивана и Ивона Малчови създадоха празнично настроение, танцьорите от формация „Еуфория” към читалище „Никола Вапцаров” поведоха хората, а с шегите си Елена Калайджиева и отец Иван Чакъров развеселиха присъстващите.

Добавени коментари

Банско! публикува:
02 Август 2022 | 09:19
Приятели на Банско! Нашият лидер Александър Мацурев цял живот е работил за града ни! Даде младостта си нас, вместо да остане при семейството си! От София като депутат той осигури милиони за благоденствието на банскали! А можеше да поеме своя бизнес и да работи за себе си! Но не, той се жертва за нас! Мацурев, Банско те обича!
Нещо липсва публикува:
01 Август 2022 | 14:28
Къде е в цялата картина на тържеството неговият създател-г-н Александър Мацурев? Защо го подминавате? Та нали той е основателят на това честване?! Нима ще го оставите да отиде сам в понеделник да си направи селфи на гола поляна /като пред паметникът на Паисий/?!

Добавете Вашия коментар

TOP