Банскалии отбелязаха 120-годишнината от Илинденската епопея

31 Юли 2023 | 14:13
0 коментара
Култура
Благоевград
Банскалии отбелязаха 120-годишнината от Илинденската епопея

Банскалии отбелязаха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание със специален събор, проведен в местността „Мрътва́ поле́на“ (Чалин валог). Организатори на събитието бяха Туристическото дружество „Вихрен“ и Община Банско, които почетоха героите от национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринско.
В своето обръщение, представителят на ТД „Вихрен“ – Димитър Юлев, подчерта важността на въстаническата епопея от 1903 година, като една от най-съществените борби за националното освобождение на българските земи в Македония и Одринска Тракия. Илинденско-Преображенското въстание е ключов момент от борбата за националната самостоятелност на българския народ и отличава се с голямо значение за българската история и култура. Въпреки неуспеха си, въстанието остава събитие, заздравяващо българския национален дух, като осигурява нов пламък за борба за свобода и независимост. Поклон пред героизма на въстаниците!
„И днес помним и се прекланяме пред подвига на учителя Радон Тодев и неговата чета в Годлевската планина – 27 мъже, тръгнали на сигурна смърт, за да останат безсмъртни в народната памет“, припомни една от най-трагичните страници в историята на Банско кметът Иван Кадев.
Въстаниците ни завещаха своите съвети и своят пример как да отстояваме българското дело, име и чест. Ние трябва да знаем, да помним и предаваме на децата си, че всяка педя българска земя е отвоювана и съхранена с кръвта на хиляди достойни и велики българи. Днес повече от всякога сме длъжни да осмислим делата си за да можем да съхраним онази чиста и свята република за която предците ни мечтаеха и умираха. И нека в това наше начинание Господ да пази България. Да живее България!
Съборът беше изпълнен с автентична атмосфера, създадена от участниците от Националното хайдушко движение, Елена Калайджиева, фолклорните и танцови формации „Бански фукли“, „Мераклии“, „Пиринско настроение“, „Еуфория“, „Пирински бисери“ и „Банскалии“. Младите и талантливи певици – Михаела Бояджийска, Катерина Юнчова и сестрите Ивана и Ивона Малчови, създадоха на присъстващите празнично настроение и повод за радост.
Този специален събор отбеляза важната дата в българската история и напомни на всички за неизбежната цена, платена от героите, които се жертваха за свободата и независимостта на народа. Техният подвиг трябва да бъде помнен и уважаван през поколенията, като вдъхновение за бъдещите поколения да продължават да бъдат защитници на българското наследство и култура.





Добавете Вашия коментар

TOP