Банята в Благоевград пред затваряне

19 Април 2021 | 10:35
0 коментара
Общество

Фирмата, концесионер на минералната вода в Благоевград „Кристо 2008 ЕООД” иска увеличение на количеството минерална вода, което черпи от сондажа и каптираните извори във Владишкото 0,5 литра в секунда. Мотивите, посочени от управителката Роза Цонева в заявлението и до Общински съвет  са увеличено потребление.

В края на 2019 година заради влизане в сила на Закона  за конфликт на интереси концесионерът и общински съветник Христо Ковачки прехвърли на сестра си фирмата получила концесията за разрешението му за ползване на минералната вода е от юли 2015 година и е за годишен дебит от 15 292 кубични метра.  Искането е този дебит да се увеличи на 46 97 81 метра годишно и да важи до юни 2004 година, когато изтича 25-годишният договор на “Кристо  2008“ ЕООД с община Благоевград, освен ако той не бъде прекратен предсрочно.

 

 

От приложената към документите вносна бележка за 14 292 лв наредени от ЕТА МИР Спасуна Ковачка -Христо Ковачки става ясно че са 2021 година. Концесионерът е платил на общината таксата за водовземане.

 

Искането на Р. Цонева ще се обсъжда на предстоящата сесия на ОбС в петък.  Към момента издадените разрешения за ползване на минерална вода в община Благоевград освен „Христов 2008“ ЕООД право да ползват минерална вода имат в собствениците на оранжевия „Грийн Хаус Груп“ ЕООД за находище „Благоевград– река Струма“ по 2/л.секунда ,“Езерец“ за 1, 09 литра секунда, за хотела на собственика и Румен Калайджиев и община Благоевград за  4 литра в секунда предвидени за все още неизградена система за отопление на плувния басейн в ж.к. Еленово.

 

Припомняме че преди дни прокуратурата подхвана договора за отвеждане на минерална вода до хотел Езерец по сигнал на председателя на ОбС Андон Тодоров. В становището на Окръжна прокуратура, изпратено за произнасяне по компетентност на специализираната прокуратура е че бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и заместникът му Иво Николов са дали минералната вода на хотела без правно основание, сключвайки договора по отменения Закон за публично-частно партньорство.

Източник: Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP