Банка посегна на ипотекирания заради кредит от 6 млн. лв. емблематичен хотел „Ален мак” в центъра на Благоевград

20 Октомври 2021 | 22:16
5 коментара
Общество
Банка посегна на ипотекирания заради кредит от 6 млн. лв. емблематичен хотел  Ален мак” в центъра на Благоевград

Бившият военен комендант на Благоевград Методи Калъмбов започва да губи и последната останала му собственост от приватизирания от него някога „Балкантурист” – хотел „Ален мак” в центъра на града. Вчера частният съдебен изпълнител Александър Цанковски обяви срещу 240 078 лв. без ДДС продажбата на офиса от 155 кв.м под някогашния нощен бар на хотела, където в момента се помещава „Интернешънъл Асет Банк”. Същият бе ипотекиран от основната фирма на Калъмбов „Мак Турс” АД през 2016 г. срещу кредита, с който дъщерята на екскоменданта построи хотел „Рилец” до Рилския манастир.

Според наши източници тегленият кредит е в размер на 6 млн. лв. и срещу него е ипотекиран целият хотел „Ален мак”. Кредитор е същата банка, която от 12 май 2020 г. е наемател на продавания офис.

Наддаването за апетитния обект в идеалния център на града е определено за 15 ноември, а дотогава банката  е задължена да развежда кандидатите из помещенията, за които ще играят на търга. Освен банков салон тук има още офис, архив, кухненски бокс, склад, две тоалетни с преддверие и обслужващ коридор. Условието към евентуалните купувачи е за задължителен депозит от 24 000 лв. по сметката на съдебния изпълнител, за да гарантират с него, че са сериозни кандидати за помещението.

В обявлението за публичната продажба не е вписан взискателят по делото, заради когото Калъмбов губи обекта, но проучване на „Струма” установи, че това е банката наемател, която отпусна кредита за „Рилец”. Засега се продава само тази част от хотела, явно защото непогасените от Калъмбови кредити са около първоначално обявената за продан цена от четвърт милион лв.

Оказа се, че с другия си голям кредитор – община Благоевград, на която злополучният приватизатор беше задлъжнял сериозно, Калъмбов се е разплатил наскоро до стотинка.

„Спокойно Методи Калъмбов може да получи титлата Данъкоплатец №1 на община Благоевград, защото внесе над 300 000 лв. и вече не ни дължи нищо”, каза вчера градоначалникът Илко Стоянов, който всъщност е първият кмет на града от години, успял да накара бившия военен да се издължи.


Офисът под нощния бар в хотел „Ален мак” е оценен на близо четвърт милион лева

Останалите борчове на „Мак Турс” обаче далеч не са погасени и заради тях М. Калъмбов е на път да загуби почти всичко, което в началните години след демократичните промени получи на безценица. Община Рила продава заради неплатени данък сгради и такса смет рибарника му в Рилското корито заедно с механата до него и терена от 7 дка земя срещу 205 000 лв. Задълженията са не само на „Мак Турс”, но и на фирмата на дъщеря му Димитрина ЕТ „Фешън Топ Модълс – Димитрина Калъмбова”, които заедно държат в общината цех за бутилиране на минерална вода, 2 хотела, един ресторант и малка ВЕЦ до Рилския манастир.

В момента от всички обекти на Методи Калъмбов, приватизирани в Благоевградска и Рилска община, работи единствено хотелът на дъщеря му Димитрина, който бе открит неофициално до манастира през 2018 г., с шокиращи цени на двойка стая от 321 лв., и то в период на промоция, и 1000 лв. на президентския апартамент за 1 нощ.

Най-известният от бившата собственост на „Балкантурист” хотел „Ален мак“ в центъра на Благоевград е буквално руина и той от много години не приема посетители. Сградата периодично остава без ток или без вода заради неплатени сметки. Още по-зле е мотел „Рилци“, който бе изтърбушен от крадци и в момента Националната агенция за приходите безуспешно му търси купувач за над 3 млн. лв. В хотел „Бор“ ремонтирани преди повече от 10 г. бяха само първите 2 етажа, а според слуховете единият е собственост на наследниците на покойния лихвар Васил Горчев, който до разстрела му живееше в хотел „Ален мак”.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Шошко публикува:
22 Октомври 2021 | 10:28
Тоя див яворнишки селянин да го изселят от града барабар с племето му - примитивни , нагли и арогантни цървули …съсипаха най- красивите заведения на града …!
Някой публикува:
21 Октомври 2021 | 18:15
Няма такъв гаден измамник и дължи пари на всяко живо въщество
kioraviq публикува:
21 Октомври 2021 | 08:23
edin `pyt zavinagi da prikluchi taq agoniq nema takav bokluk kato kalambov i na svatbite kradat alkohola i qdkite bokluk i tyrsi pari za led za tok za klimatika nemam dumi.
ДААА публикува:
21 Октомври 2021 | 08:23
Нищо не му отнемат то и без това не е било негово, поредният "бизнесмен" с подарено му от държавата имущество, но тъп, ограничен и некадърен! Всичко си идва на място това е!
xxx публикува:
21 Октомври 2021 | 08:15
vsichko da mu se vzeme na toia

Добавете Вашия коментар

TOP