Баловете в Благоевград ще са от 23 до 26 май, абитуриентите ще дефилират по червения килим през площад „Георги Измирлиев”

11 Май 2021 | 15:41
0 коментара
Култура

Абитуриентските балове в Благоевград ще са от 23 до 26 май. Новината обяви зам. кметът по културата и хуманитарните дейности на община Благоевград  Пролет Трифонова.

Припомняме, че на 6 май по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов съобщи, че отпада ограничението за събирането на повече от 15 души на тържества и празници.

Ден по-рано репортер на „Струма” се свърза със зам. кмета. Тогава тя обясни, че балове ще има, но по-конкретна и точна информация може да предостави, след като ръководителят на отдел „Други дейности в образованието” предостави постъпилите справки от училищата.

Директори коментираха, че действително от общината са поискали да разберат кога дванадесетокласниците планират да празнуват завършването си, в кое заведение ще са…

„Най-вероятно ще обобщят заявките и ще ни върнат обратен отговор”, прогнозираха школски шефове, които вчера до обяд нямаха потвърждение от общината, а стотици абитуриенти тръпнеха в очакване да разберат кога и при каква организация ще се проведат баловете.

„Поемаме ангажимент и съвместно със звено „Общинска охрана и обществен ред” и Областната дирекция на МВР ще създадем необходимата организация, така че абитуриентите да празнуват завършването си, включително да преминат по червения килим през площад „Георги Измирлиев”, заяви Пр. Трифонова. Тя допълни, че най-вероятно отправната точка на дефилетата ще е автобусната спирка при ІІ ОУ. Оттам дванадесетокласниците ще минат през арката и червения килим пред сградата на общината, след което ще прекосят централния площад.

Така традицията, която миналата година бе нарушена заради коронавируса, отново ще бъде възобновена и над 750-те абитуриенти от 9 училища ще заформят четиридневна бална фиеста в Благоевград.

Новото и различното е, че с оглед на ситуацията, дванадесетокласниците не възнамеряват да ходят на екскурзии в чужбина, като някои обмислят да си организират тур из страната, или пък да отидат за няколко дни на морето.

„Идваха представители на туроператорски фирми да ни оферират за Гърция, но ние отказахме. Обсъждахме варианти да си организираме екскурзия тук, в страната ни, на този етап обаче нищо конкретно не сме решили. Иначе за бала сме готови, ще празнуваме на 25 май. Резервирахме ресторант и си избрахме от два варианта куверти с цена от 60 лв. Сега тъкмо дадохме покани за бала на ръководството на училището, и сме приготвили изненада за класната”, разказаха абитуриенти от V СУ.

Вчера по време на голямото междучасие те се бяха събрали на двора, а репортер на „Струма” стана свидетел на изненадата, която учениците спретнаха на класния си ръководител, преподавателката по български език и литература Мария Жостова. Със започването на часа на класа учителката взе да звъни на учениците, че закъсняват, но те се „спотайваха” на двора. Под предлог, че колегата й по ФВС я търси, за да разговарят спешно, един от учениците отиде да извика класната и след минути тя слезе забързана с дневник в ръка. Тогава абитуриентите я изненадаха, като опънаха плакат с въпрос: „Г-жо Жостова, ще дойдете ли с нас на бала?”. Към питането имаше три евентуални отговора: „Да”, „Нямам избор” и „Разбира се”. Без да се колебае, М. Жостова взе маркера, отбеляза вариант 1 и с усмивка прие поканата за бала.

За да не нарушават дисциплината и учебния процес на останалите ученици, всичките обучаващи се от вчера присъствено в V СУ, по молба на класната си  абитуриентите бяха сдържани и тихи, но си обещаха да се „реваншират” на 14 май /петък/, когато смятат със скандирания, отброявания и музика да ознаменуват последния си учебен ден.

На 23 май балната фиеста в Благоевград ще открият 130-те абитуриенти на Професионалната гимназия по икономика и на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост. В празничния 24 май по червения килим ще минат 156-те дванадесетокласници на Езиковата гимназия, а на 25 май завършването си ще празнуват абитуриентите на Националната хуманитарна гимназия, V СУ, Професионалната гимназия по стротелство, архитектура и геодезия, Средно училище с изучаване на чужди езици. Последни на 26 май „под светлините на прожекторите” ще застанат зрелостниците от 6-те паралелки на Математическата гимназия и съвипускниците им от Благоевградската професионална гимназия.

„Пожелавам на абитуриентите много успехи, реализация и да са удовлетворени от себе си”, каза зам. кметът Пролет Трифонова, след като вчера оповести датите на баловете.

Добавете Вашия коментар

TOP