Бабугерът Николай Тодев: Цялото ни семейство сме кукери

01 Февруари 2024 | 10:01
0 коментара
Любопитно
Благоевград
Бабугерът Николай Тодев: Цялото ни семейство сме кукери

„От 5-годишен съм кукер и вече 40 години браня българското и разпространявам традициите.“ Това сподели 45-годишният Николай Тодев, който е сред основателите на Банските бабугери.

Те бяха отличени с наградата „Златна маска“ на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, провел се преди дни в Перник.
Общо четири маскарадни групи тази година получиха престижното отличие на 30-ото издание на „Сурва“ в Перник.

Големите победители са сурвакарите от пернишкото село Мещица и от радомирското село Стефаново, бабугерите от град Банско и кукерите от бургаското село Вресово.

Обичаят кукерство символизира заминаването на зимата и възвръщането на новия живот с настъпването на топлите дни и е един от най-древните по нашите земи, води началото си отпреди 6000 години.

„За първи път правим сборна група на стария град и 170 човека отидохме в Перник. Кукерството е начинът ни да браним българските традиции. Ако ни няма нас – всички, които пазим българското, ще останем без традиции и ще загубим идентичността си като нация, каза пред вестника Тодев.Цялото семейство на Николай са кукери.

Неговата съпруга Мария се пременява с народна носия, а двете им дъщери обличат кукерски костюми от съвсем малки.„Децата ми са закърмени с тази традиция. Голямата ми дъщеря – 19-годишната София, е кукер от 4-годишна, а 13-годишната Николета сложи първия си костюм едва на 2“, сподели Тодев.Костюмите си Николай прави собственоръчно.

Мъжът споделя, че целият процес по създаването на бабугерските одежди на семейството му отнел 3 години.p„Костюмът ми и този на децата са безценни. Създаването им ми отне години. Направих ги от дългокосмести кози, като кожите преработих със специални препарати, за да не миришат.

От вътрешната страна стават като кожено яке. Те са изключително тежки и трудни за носене. Моят тежи 40 килограма, а тези на децата ми по около 20“, разказа бабугерът.

Добавете Вашия коментар

TOP