Бабомартенска работилничка в Крупник

01 Март 2024 | 09:54
0 коментара
Общество
Благоевград
Бабомартенска работилничка в Крупник

Вчера, в последният ден на месец февруари, училището в село Крупник отвори широко вратите си, за да посрещне мили и чакани гости. Бъдещите първокласници водени от своите учителки - г-жа Юлия Петрова и г-жа Соня Дуева, прекрачиха с любопитни усмивки  училищния праг, за да станат участници, в организираната с любов и старание, от техните каки и батковци - БАБОМАРТЕНСКА РАБОТИЛНИЦА.

В класната си стая  четвъртокласниците заедно със своите педагози - г-жа Чифлигарова и г-жа Равначка бяха подредили работни места за малките гости, където да творят и изработят  символите на предстоящия празник - МАРТЕНИЧКИТЕ.

Големите каки и батковци посрещнаха своите малки приятели ,както повелява традицията на най-българския празник - Баба Марта, облечени в красиви български носии.

Най-голямата изненада, която очакваше бъдещите първокласници, беше самата Баба Марта - истинска и реална. Още по-голяма беше изненадата, че бабите бяха две.

Поличбата е на добро и предвещава удвояване на всички благопожелания -  двойно повече здраве, късмет, щастие и успехи!

След като пяха песни посветени на празника, разказваха легенди и истории от старо време, оцветяваха  мартеници и изработиха такива за предстоящия празник, всички деца, учители и баби се почерпиха с питка, мед, шарена сол и още много други изкушения, приготвени с любов от млади и стари.

Денят премина изпъстрен с много положителни емоции, красиви преживявания и незабравими спомени!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА от "Св. Св. Кирил и Методий"!

Добавете Вашия коментар

TOP