Баба Ванга чукна 100 с мотика, събра 4 поколения в петричко село

28 Март 2022 | 10:51
0 коментара
Хайлайф
Баба Ванга чукна 100 с мотика, събра 4 поколения в петричко село

Баба Ванга от петричкото село Кавракирово отпразнува 100-годишния си юбилей с мотика в ръка. На 5 март 2022 г. беше проявен необичаен медиен интерес към селото. Причината - 100 години превали тяхната съселянка Вангелия Янчева, или както я наричат в региона баба Ванга от Кавракирово.

Част от нейната многолюдна челяд - деца, внуци, правнуци и праправнуци, се организираха и се събраха на празнична трапеза, за да отпразнуват едновековния юбилей на своя жив и здрав корен в рода. Друга немалка част от наследниците на баба Ванга са се разпилели по света, но по телефона лично й честитиха нейната стогодишнина: „По нищо не личи на баба, че е на 100. На крака е, пък е и с бистър акъл“, каза една от нейните внучки. „Когато идваме да я видим, често я намираме на двора да чопли нещо с мотиката в градината. На тези години много малко са живите възрастни хора, а тя продължава да се оправя сама“, допълни внучката.

Юбилейния й празник почетоха и от кметството на Петрич. Заместник-кметът по хуманитарни дейности на общината Нина Попова и кметът на село Кавракирово Александър Треновски лично й връчиха от името на общинския кмет Димитър Бръчков поздравителен адрес, както и плакет „Столетник на община Петрич“. Баба Ванга от Кавракирово получи също и ваучер за хранителни продукти като подарък от общината. Да бъде здрава и с бодър дух, това пожелаха от кметството на столетницата Вангелия Янчева, или баба Ванга от село Кавракирово.

Целият живот на баба Ванга от Кавракирово преминава по ниви и градини около селото. Отгледала е синове и дъщери, после и внуци. Сега само се радва на правнуци и праправнуци. Няма човек в селото, който да каже лоша дума за нея. Помагала е на всеки, който е имал нужда, помирявала е с добра дума и „тиха дипломация“ скарали се роднини и съседи.

Връстница с помощницата на Преподобна Стойна

През 2017 г. други две столетнички от Петричко празнуваха вековен юбилей. 101 години навърши Стана Мишкова от село Коларово, а Мария Крушомикова от Петрич посрещна 100-годишния си юбилей също в добро здраве. Баба Мария като младо момиче е помагала в къщата на Преподобна Стойна.

Бъркали я с пророчицата

Пророчицата баба Ванга и нейната съименничка от Кавракирово били добри приятелки, въпреки че днешната столетница била с 11 години по-млада. Когато Ванга идвала от Кавракирово на Рупите, двете се затваряли в стаичката на малката къщичка и дълго си бъбрели по женски. Имало е случаи в началото, когато баба Ванга от Кавракирово я обърквали с пророчицата и я посещавали на няколко пъти хора с молба да им предсказва.

На Рупите пророчицата Ванга започва да идва още през 50-те години на миналия век, когато местността била див пущинак. Тя избира това място за усамотение и почивка, след като й е подсказано от Силите свише. През 1970 г. измолва от Строителни войски да й построят малка къщичка, в която трайно се заселва едва през 80-те. В нея пророчицата прекарва последните години от живота си. Изграждането на храма започва след едно съновидение на пророчицата, при което й се явила самата Света Петка: „Веднъж ми се присъни Света Петка и ми каза: „Искам да дойдеш да живееш в Рупите…“ и ми заръча: „Построй тук същата църква като предишната и я наречи „Света Петка“. През 1991 г. Ванга решава да вложи събраните през годините средства в построяването на храм, като споделя това свое желание пред най-близките си - осиновения от нея Димитър Вълчев и художника Светлин Русев: ”Искам на Рупите да вдигна една бяла черква, която да е дом за всички вярващи, място, където хората да се молят и пречистват. Искам с парите, които са ми оставяли хората от всякакви религии и националности, да построим храм Божий за човешкото спасение.”

Добавете Вашия коментар

TOP