B Банско бе открита ХХ-та Международна олимпиада по лингвистика

25 Юли 2023 | 13:16
1 коментара
Култура
Благоевград
B Банско бе открита ХХ-та Международна олимпиада по лингвистика
С официална церемония в Банско бе открита ХХ-та Международна олимпиада по лингвистика, в която участват 205 младежи от 38 държави от всички континенти.
Международната олимпиада по лингвистика започва началото си от България преди 20 години, когато Боровец е домакин на първия турнир. Оттогава, всяка година най-престижното състезание по лингвистика събира стотици ученици от цял свят за една седмица в различна страна.
Юбилейната ХХ-та олимпиада се провежда под патронажа на президента Румен Радев, който в посланието си пожела на участниците с постоянство и устрем да надграждат своите знания и умения. На церемонията по откриването присъстваха министърът на науката и образованието проф. Галин Цоков и началника на РУО Благоевград Ивайло Златанов.
Кметът на община Банско Иван Кадев приветства участниците, организаторите и гостите с „Добре дошли!“ за провеждането на впечатляващото събитие, в което магията на езиците и културите на народи от целия свят срещат будната мисъл, талант и знания на младите хора.
Вие сте представителите на бъдещето и вярвам, че с вашите занимания ще вдъхновите много хора на различни възрасти, от различни обществени и социални кръгове да не слагат прегради пред стремежите и мечтите си. Вие сте добрият пример, че разбирането, разбирателството и взаимодействието са правилният път към мирен съвместен живот на нашата красива Земя, емоционално заяви кметът Иван Кадев. Той подчерта, че приема избора на Банско за домакин на престижното състезание като комплимент не само за добрите условия, за интересните туристически, исторически и природни забележителности, но и като признание, че Банско е град на духа, на знанието, на родолюбието и на откритостта към света.
Състезанието се провежда в СУ“Неофит Рилски“ и в Професионалната гимназия по електроника и енергетика, както и в хотелите, където са настанени участниците. Резултатите от съревнованието ще бъдат обявени на 28 юли.
Международната олимпиада по лингвистика се организира от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, а неин основен инициатор, председател на организационния комитет и член на Международния борд на олимпиадата е инж. Александър Велинов.
В програмата, която започна още миналата седмица, са включени не само предизвикателства за ума и интелекта на участниците, но и много приятни часове в лоното на Пирин, лекции, беседи и забавления в свободното от състезания време.
Може да бъде изображение с тълпа

Добавени коментари

нула публикува:
25 Юли 2023 | 16:24
тоя милиционер пак е с папката две думи не може да свърже

Добавете Вашия коментар

TOP