Автошествие в Дупница: Къде е Янек, върнете ни го

22 Август 2020 | 08:59
0 коментара
Общество

Автошествие с над 80 автомобила започна вчера в знак на съпричастност към близките и питане към институциите какво вършат по изчезването на Янек Миланов от Дупница.

Братът Марио, приятели на изчезналия се събраха пред жилището му-бл. 45 в жк. “Бистрица”, където е видян за последно на 31 юли вечерта да се качва в джипа на Васил Капланов-Каплата. Започнало по улиците на Дупница, крайната цел на автошествието е с. Крайници, до където се знае, че Янек е бил жив.

Изчезналият е засечен на предната седалка на джипа на Капланов-съратник на братя „Галеви“ от трафик-камери, на връщане вече не бил отпред. Капланов твърдял, че на връщане от Крайници Миланов се преместил на задната седалка. Изчезналият 43-годишен Янек за кратко миналата година имал връзка със съпругата на Капланов. Заради което се разбрали двамата да поговорят. От 1 август Янек е обявен за изчезнал.

Час и половина след тръгването от жилището на Миланов, телефонът му за последно е засечен отново в жк. „Бистрица“ след което вече бил изключен.

В прокуратурата е образувано досъдебно производство за отвличане.

В сряда водолази претърсваха язовир Дяково, а днес в издирването участваха само лодки.

Преди тръгването на автошествието на автомобилите бяха залепени снимки на Янек с текст „Къде е Янек“, и „Върнете ни го“.

За случая пред медиите говореха брат му Марио Миланов и Даниела Методиева, с която Янек е споделял за отправените му от Капланов заплахи. Под прозореца на жилището на Янек в стиропоровата изолация все още личи забит хвърлен камък, което е станало няколко дни преди да изчезне.

„Не зная вече какво очаквам. Единствената ми задача е да намеря Янек. В Дупница цари невероятен страх и по този повод има и много хора на автошествието. Всеки един гражданин може да се окаже в положението на Янек. Ако случайно срещна Васил Капланов, ще го попитам: „Къде е Янек? Защо го направи?”. Аз вярвам в полицията, въпреки че 20 дни няма следа от брат ми. Във вторник имам уговорена среща с главния прокурор Иван  Гешев в кабинета му. Той може да направи така, че брат ми да бъде открит. Може да съдейства на полицията в Дупница. Няма да спра да търся брат си!”, заяви пред медиите братът на Янек Марио Миланов и допълни:

„ Разликата с брат ми е 1 година и 1 месец. Аз съм по-големият брат и няма да спра да го търся. Брат ми си идва в понеделник и в петък изчезва. Всичко е било предварително подготвено. На няколко пъти Янек търси Каплата да проведат мъжки разговор, но той все отказваше и изведнъж реши да се видят. Брат ми е имал някаква връзка с жената на Капланов, но нещата не се решават така”, заяви Марио.

Много дупничани, които не познават изчезналия мъж, участваха в автопохода. Емил Георгиев, който с колата си се бе наредил в колоната, заяви: „Аз не познавам изчезналия мъж, но съм тук, защото утре може да се случи и на мен. В Дупница се връщат мутренските години. Моето семейство не излиза много по кафета и разходки. Стоим си повече вкъщи, защото ни е страх. Излизаш от вкъщи и не се връщаш… Това е животът в Дупница”, заяви Емил Георгиев. Мъжът до него се представи като Руен Манолов и заяви, че не познава Янек, но е съпричастен към тъгата на брат му Марио.

 Днес сутринта за втори път в рамките на три дни беше направено претърсване на язовир „Дяково”. Две лодки на специализираните служби извършиха обходи на язовира. Водолази не бяха използвани.

Припомняме, че в сряда водолази се гмуркаха в ръкава на язовира при село Кременик, в района на автомобилен подстъп, излизащ директно до водите.
За днес бе преценено, че претърсването с апаратура и наблюдение от повърхността е по-ефективно. Предвид огромната площ на язовира и голямата му дълбочина водолазите биха били полезни и нужни евентуално след като се набележи конкретен район.
В екипа за претърсването участва и опитен пожарникар от Дупница, който е участвал в такива операции в язовир „Дяково”.

Съсед на Янек Миланов в блока, в който живее, със сълзи на очи днес заяви: “Всеки ден стоим пред блока и чакаме дано се върне от някъде. Децата ми израснаха заедно с Янек, имам го като мое дете. Тази нощ сънувах кошмар. Бели орли летят във въздуха и ми казват: „Янек не е в язовира. Там няма нищо. Търсете го на друго място”. Всички от блока се побъркахме от мъка и очакване. Може би за това сънувам такива неща”, заяви мъжът.

в.Струма/БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP