Автобус вози от Благоевград до Сандански пътници, натъпкани като сардели и правостоящи

09 Юни 2020 | 18:42
2 коментара
Общество

Пълен автобус с правостоящи пътници се движи по направлението Благоевград – Сандански напук на действащите противоепидемични мерки. За това сигнализира читател на „Струма“, който пътувал в претъпкания рейс миналата събота на обяд.

„Автобусът бе препълнен, качиха и правостоящи.  Тясно, задушно, по едно време въздух не достигаше – пълен кошмар! Някои пътници висяха прави чак до Струмяни”, разказа читателят.

Съгласно действащата заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 14 май са в сила противоепидемични мерки, според които всички юридически и физически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, са длъжни да организират дейността си по начин, който да осигурява спазването на дистанция минимум от 1,5 м между лицата, на които се предлагат услуги, както и да се носят маски.

Как се спазват въведените противоепидемични мерки, които са в сила до 14 юни, на благоевградската частна автогара, попитахме бизнесмена Петър Демерджиев, чиято фирма е една тези, които имат линии за междуградски транспорт.

Ето какво заяви той по повод сигнала: „Допустимо е да има 5 % претоварване на автобуса, повече не е нормално. Без да съм запознат, предполагам, че тъй като е било обедно време, е имало повече пътници, които са тръгнали за Задушница, и ако са били на близки разстояния, шофьорът ги е качил. Понякога трябва да се проявява човещина. Иначе на автогарата сме осигурили дезинфектанти. Шофьорът на автобуса приканва пътниците да ползват маски, но никого не можем да принудим насила. Всеки трябва да има самосъзнание”, каза Петър Демерджиев. След като се оказа, че въпросният автобус е на неговата фирма „Пътнически превози“, той добави, че ще предприеме мерки за недопускане на подобни ситуации занапред. Поискал е обяснение от шофьора за случая, който е казал, че е качил правостоящи пътници само до Симитли.

Как се спазва заповедта на здравния министър, потърсихме и контролния орган РЗИ. Д-р Мария Станчева, която е директор на дирекция „Обществено здраве“, заяви, че наскоро са реагирали по подобен случай след публикация в социалната мрежа и последваща жалба. На частната транспортна фирма е издадено предписание, което следва да бъде изпълнено в 20-дневен срок. При неспазване на противоепидемичните мерки  са предвидени глоби по Закона за здравето, които при първо нарушение са от 300 до 1000 лв., а при повторно – от 1000 до 2000 лв. В РЗИ – Благоевград не разполагат с такъв кадрови потенциал, че да упражняват тотален контрол за спазване на противоепидемичните мерки, заяви д-р Станчева.

Повечето от здравните инспектори приоритетно са насочени към контрола на граничните пунктове. Освен това за контрола в обществения транспорт има и други институции, като общини и транспортно министерство, напомни д-р Станчева.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавени коментари

Да попитам публикува:
09 Юни 2020 | 22:10
Не ви обвинявам,но защо бе хора се съгласихте да се тъпкате,след като сте видели,че рейса е препълнен?!А се оплаквате,когато вече си бяхте у дома.
Дамбата99 публикува:
09 Юни 2020 | 19:37
Само ревете защо не си хванахте татси да сте си сами

Добавете Вашия коментар

TOP