Атрактивен летен уикенд в Банско

10 Юли 2023 | 12:00
0 коментара
Култура
Благоевград
Атрактивен летен уикенд в Банско

В Банско има толкова много и за всекиго, че уикенд от два дни е недостатъчен да побере всички културни събития, подготвени от Община Банско. И както летният културен календар е с продължителност седем месеца, така и културните уикенди в Банско са по четири дни и започват още в четвъртък.

 

 

Началото на последния беше поставено с представянето на книгата „Умрях, за да живея“ на авторката Росица Якобс. Пред заинтригуваната аудитория тя сподели своите драматични преживявания, след които животът и́ поема в нова посока. Убежището по нейния нов духовен път се казва Банско, чието друго име, според авторката, е „рай“. Със своите изпълнения на пиано и като певица, Александра Полежанова създаде атмосфера на изисканост и естетика по време на представянето на книгата в НЧ“Никола Вапцаров-1894“. Енергийното послание на Росица Якобс бе в съзвучие с картините на художничката Сашка Рупчина.

 

В петък беше открита живописната изложба на Ралица и Михаил Калайджиеви под надслов „Вдъхновено от природата“, която може да бъде разгледана в Туристическия информационен център до 11 юли. В същия ден, на площад „Възраждане“, майсторът-художник Николай Кулин демонстрира изкуството на дърворезбата и даде възможност на зрителите да се докоснат до дървото и да направят своя първи опит в резбата.
Демонстрациите на занаяти пред ТИЦ продължиха и в събота, когато любимите бански баби – баба Мара Захова, баба Данка Стефанова и баба Елена Събева, предоха и сладко ламандарисуваха. Благият моабет беше на фона на изпълненията автентичен фолклор на женската певческа група „Кременски гласове“, с ръководител Катя Парталова.

Както само в Банско може да се случи, минути след благозвучното народно пеене, централният площад се превърна в оперна зала. Една от най-известните оперети на всички времена – „Царицата на чардаша”, беше представена пред многобройна публика от Камерна опера Благоевград. Постановката на емблематичното музикално произведение е на режисьора Георги Динев, сценографията на Иван Токаджиев, а на диригентския пулт – маестро Красимир Топалов. Ролите бяха изпълнени от блестящите гласове на Албена Чобанова, Лилия Илиева–Михайлова, Велин Михайлов, Станислав Кимчев, Юрий Николов, Венера Мелеки и Ботьо Янчев.

Добавете Вашия коментар

TOP