Атанаска Янкова оглави експертния съвет по фонд „Култура“ в община Благоевград

19 Май 2021 | 14:23
0 коментара
Култура

До 10 000 лв. ще се отпускат на проект, одобрен за дофинансиране от фонд „Култура“ на община Благоевград. Това реши  на първото си учредително заседание вчера експертният съвет, натоварен с оценка на идеите и разпределяне на средствата, отделени за творчески идеи на физически и юридически лица. Предимство при финансирането от фонд „Култура” ще се дава на проектите на местни автори. Участниците трябва да се включат минимум с 10%  самофинансиране. Експертният съвет единодушно реши проектите, одобрени на проведената през есента на 2019 г. втора сесия, които така и не получиха определеното им финансиране, да се актуализират за ново кандидастване в нова сесия, за да бъдат реализирани. Всяка сесия за разглеждане на проекти ще е със срок за кандидатстване 1 месец, като на всеки 10 дни внесените проекти ще се разглеждат комисията. Третата сесия стартира на 20 май т.г.

На първото си заседание вчера 9-членният експертен съвет избра за свой председател главния специалист в направление „Култура“ в община Благоевград Атанаска Ковачева. От заседанието отсъства единствено   председателят на Комисията по култура, образование и вероизповедания към ОбС Ивайло Златанов, който имаше неотложно онлайн заседание по същото време във връзка с организацията на стартиращите днес държавни зрелостни изпити. Ат. Янкова ще съчетава и ангажиментите на координатор на фонда. По правилник те се възлагат на началник-отдел „Култура“ в общината, но заради липса на такава длъжност в структурата тя явно следва да се поеме от най-висшия по ранг служител. Спецкомисията одобри критерии за оценка на проектите, сред които е и изискване за визуализация и дигитализация, ако това е възможно. Одобрена бе и скала за оценяване от 0 до 10 точки, като минимумът за допускане до класиране ще е 36 т., а максималните са 70 т. Утвърден е и формуляр за кандидатстване. 31 декември 2021 г. е крайният срок за реализация на одобрените през тази календарна година проекти.

Както „Струма“ писа, фонд „Култура“ разполага със 100 000 лв. за подпомагане на идеи за културни събития през 2021 г. Седем от членовете на експертния съвет по фонд „Култура“ са постоянни – тримата общински съветници Гергана Янчева, Ана Мазурска и Мехмед Вакльов, тримата общински служители – финансистът Таня Николова, юристът Живка Юрукова и Атанаска Ковачева като гл. експерт в отдел „Култура”, и председателят на Комисията по култура към ОбС. Последните двама в състава са временни, те са външни експерти и според записаното в правилника за работа трябва да са с висше образование и да се определят за всяка отделна сесия, в зависимост от програмните направления. На учредителното заседание като външни екперти бяха поканени да присъстват актьорът Христо Мутафчиев и журналистката Цвета Врангова-Митова.

ВИЖТЕ И ТОВА
[Adskeeper]
Паразитът в тялото ще излезе за една нощ. Прочети
Ако намерите такъв папилом, пазете се!
Папиломите ще изчезнат до сутринта, а глистите ще се ометат
Милионер от Благоевград разкрива как изкарва по € 300 евро на час

Фонд „Култура“ бе учреден за първи път през 2019 г. по предложение на тогавашния кметски екип „Камбитов”, като целта бе да се създадат предпоставки за активен диалог между публичния и неправителствения сектор в сферата на културата и изкуството и да се постигне по-голямо разнообразие и динамика в културния живот на Благоевград./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP