Атанас Стоянов, Патриотичен фронт: Поглеждайки хронологията на събитията може да кажем, че „Ябълка на раздора“ между нас и ПП ГЕРБ стана гледането на Бюджет 2017 в социалната сфера

03 Декември 2016 | 23:11
0 коментара
Политика
Атанас Стоянов, Патриотичен фронт: Поглеждайки хронологията на събитията може да кажем, че  Ябълка на раздора  между нас и ПП ГЕРБ стана гледането на Бюджет 2017 в социалната сфера

Атанас Стоянов, народен представител от Патриотичен фронт в интервю за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ - Пирин


Фокус: Г-н Стоянов, какво се случва между Патриотичния фронт и ПП ГЕРБ през последните няколко дни и защо първоначално се говореше, че ще Ви подкрепят да съставите кабинета, а часове по-късно картината се промени?
Атанас Стоянов: Трудно може да гадаем на какво се дължат непоследователните действия на колегите от ПП ГЕРБ. Наистина Вие сте права за няколко дни станахме свидетели на няколко различни мнения, който бяха непоследователни и нелогични. Очевидно политическата ситуация в страната вече е много динамична и дори бих казал непредсказуема. Парламентарната ролетка, конституционната рулетка се завърта, а президентът ще извърши това което трябва по Конституция. Това, което мога да кажа от името на Патриотичния фронт е, че ние ще направим всичко възможно при евентуално връчване на третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на нас, да проведем сериозни разговори с всички политически сили с изключение на ДПС. Целта ни е наистина да потърсим възможности за съставяне на нов кабинет. Макар трудно, макар дори почти невъзможно в крайна сметка затова сме политици и трябва да подхождаме максимално отговорно, търсейки възможности за излизане от парламентарната криза, която не трябва да допуснем да премине в политическа и още повече в икономическа. 
Фокус: Тоест според Патриотичния фронт едни евентуални предсрочни избори сериозно биха застрашили стабилността на България, за която се говори през последните 2 години?
Атанас Стоянов: Безспорно е така. Предсрочните избори никога не са били най-доброто нещо за политическата и икономическата стабилност на една страна. Ако ние от партията погледнем чисто егоистично, чисто партийно, от партиен егоизъм, то Обединените патриоти имаме интерес от провеждането на такива избори, тъй като по данни от различни социологически проучвания имаме шанс за едно доста успешно представяне в следващото Народно събрание, заради сериозното повишаване в нашия рейтинг. Но не това е най-важното. Нали всички ние казваме, че сме отговорни политици щом е така, то преди всичко трябва да помислим за държавата. Трябва ли да оставим България между 6 месеца и година на полусъединител? Само след една година ни предстои изключително важното председателство на България в Европейския съюз (ЕС), виждаме заплахите на Ердоган и неговото радикално отношение към България, рискуваме той да отвори границите за бежанците през Европа, а ако това се случи то България ще бъде най-засегната. Освен това сме свидетели не само на потенциални, но и вече на реални мигрантски бунтове в нашите бежански лагери, отделно от това имаме изключително сериозни социални проблеми в нашата система, икономиката не е такава каквато трябва да бъде и това го усеща всеки един в своите джобове. Така, че имаме изключително важни за решаване въпроси и затова една политическа криза не би била добра, тъй като няма да даде решение на тези проблеми, а по-скоро ще ги катализира. 
Фокус: От ПП „БСП – Лява България“ обявиха, че всъщност това което не се е получило в преговорите между Вас като партия и ГЕРБ е договорката за министерските кресла. Съгласен ли сте Вие с това твърдение?
Атанас Стоянов: Ако това нещо беше казано на 1 април – Деня на шегата щях да съм съгласен. Това нещо е абсолютно невярно като твърдение. Ние не сме водили абсолютно никакви разговори с ГЕРБ. По уверенията на нашите двама съ-председатели Валери Симеоново и Красимир Каракачанов, те са разбрали от Консултативния съвет по национална сигурност при президента, че премиера Борисов ще подкрепи евентуалното съставяне на правителство на Патриотичния фронт. До тогава не е имало разговори още по-малко такива за съответни министерски постове, така че определено това нещо не отговаря на истината. 
Фокус: Поглеждайки хронологията на събитията може ли да кажем, че „Ябълка на раздора“ между Патриотичния фронт и ПП ГЕРБ стана Бюджет 2017?
Атанас Стоянов: Абсолютно е така и по-конкретно гледането на бюджета в социалната сфера. Нашето принципно и така настойчиво и конкретно настояване е повишаване на жизнения стандарт на възрастното население чрез повишение на минималните пенсии, защото някъде от около 700 хиляди от 2 милиона и 100 пенсионери в България получават два пъти по-малко от критичния минимум, който е 300 лева. Голяма част от тези хора получават 150 – 160 лева, тоест това е недопустимо за една държава от Европейския съюз (ЕС). Ако направим една справка сред наши съседни държави, които не са членки на съюза – Македония, Албания, Сърбия, Турция, то ще видим, че пенсиите там са многократно по-високи от нашите. Тоест на къде вървим? Още през 2014 година при започването на това Народно събрание поставихме и гласувахме програмата за Устойчиво развитие на държавата, където бяхме заложили актуализиране и поетапно завишение на пенсиите. През 2015 година преди приемането на миналия бюджет отново настоявахме, но пак нищо не се случи по отношение на пенсиите, сега правим същото, но отново без резултат. Ако не отстояваме траен икономически растеж, то тогава за какво сме депутати? Тези хора, които са съградили България, но нямат трудови доходи на какво да разчитат? Да ги оставим да умират ли?
Фокус: Ако президентът връчи третия мандат на Вас, но не успеете да се говорите с другите партии за формиране на правителство, то как мислите Вие кой е по-удачно да състави служебния кабинет – г-н Плевнелиев или г-н Радев?
Атанас Стоянов: С оглед на такава ситуация, то мисля че ще изпаднем в една изключително деликатна, уникална и дори безпрецедентна ситуация да имаме два служебни кабинета, което наистина не се е случвало до сега и може би няма да е добре за България. Все пак нека не забравяме, че „топката“ е в ръцете на настоящия и бъдещия президент. Ако се стигне до съставянето на служебно правителство може би има шанс то да бъде съгласувано между двамата и това според мен е най-оптималния вариант. 
Фокус: От Патриотичния фронт ще се включите ли в съставянето на служебен кабинет, след като от ПП ГЕРБ и БСП категорично заявиха, че няма да участват в него?
Атанас Стоянов: Не разбира се. Отново ще се повторя, но ако бъде връчен третия мандат на Патриотичния фронт, то ние ще проведем изключително важни разговори с всички политически сили с изключение на ДПС. Ако не се стигне да някакво разбирателство за съставянето на правителство,очевидно е, че ще вървим към предсрочни избори в началото на месец април. 
Ливия НИНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP