Атанас Камбитов: Парк Македония в най-скоро време ще бъде върнат на държавата заради бездействието през последните 4 години

22 Октомври 2023 | 08:19
0 коментара
Общество
Благоевград
Атанас Камбитов: Парк Македония в най-скоро време ще бъде върнат на държавата заради бездействието през последните 4 години
Парк „Македония" в най-скоро време ще бъде върнат на държавата.
Това го заявявам най-отговорно. Рискът е реален заради бездействието през последните 4 години.

Обяснявам казуса в подробности – още през 2011 г. една от първите задачи на мен и екипа ми бе да започнем да работим за прехвърлянето на този толкова важен за благоевградчани терен на бившите казарми на Общината. 

6 години и половина неимоверни усилия и труд ни отне, за да се случи всичко това и да успеем да придобием собствеността на имота. Защото става въпрос за един много сложен процес, тъй като тук интересите са огромни. 

Наложи ни се да работим с повече от 5-6 правителства, но не се отказахме в нито един момент. Чак през  средата на 2016 г. успяхме. Това бе благодарение и на помощта на правителството на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов, който ни помогна. Няма как да не отбележа този факт и да не благодаря.

Теренът стана общинска собственост, но с изричното условие, като това беше и единственият възможен вариант тук да бъдат изградени сгради с обществено предназначение - спортни зали, музеи, панаирен център. Срокът за тези дейности бе 5-годишен.

Районът тук трябваше да се благоустрои и това се направи от средата на 2016 г. до 2017 
г. На този терен имаше над 18 сгради, беше като във филм на Хичкок.

Няма как да не коментирам някои кандидат-кметове, защото на тази тема доста хора се упражняват.

Г-н Методи Байкушев казва: "Последните 6 години нищо не е направено!"

Това ни връща до 2018 година. Ние до 2016 г. работихме да прехвърлим собствеността. Чакахме да се построи една от стените, която бе построена от бащата на г-н Байкушев. Чакахме го и той да завърши, за да може от Министерството на отбраната да кажат: Да, съгласни сме да финализираме процедурите!

Де факто, това се случва до 2018 г. Нека припомня, че от 2019 година вече не бях кмет. Точно оттогава абсолютно нищо не е направено! С тази разлика, че сега състоянието на терена дори е по-зле от 2018 година. Но не това е най-важното.

 През тези години кмет и областен управител не можаха заедно да решат този проблем. Ще направя едно малко отклонение.

 Сегашните кандидати, които говорят как ще решат проблема - един от тях беше областен управител, един беше кмет.
Те имаха четири значими казуса за решаване.

Първият - свлачището на пътя за Бодрост, където нищо не се направи.

Вторият - такса смет.
Там, общо взето, се караха двамата кой по-малко я е вдигнал, но резултатът за гражданите бе повишаване на такса смет. Ние ще я намалим .

Мостът на Покровник е третият проблем, който три години стои нерешен.

Четвъртият е точно парк „Македония", а това е нещо много сериозно като проблем за Благоевград. Тук не може да се чака поради няколко причини. Това е единственото място, на което може да се изгради високотехнологичен парк.

Ние имаме идеен проект за изграждане на църква за 2000 миряни. Имаме и осигурено финансиране от частен инвеститор още през 2018 г. Имаме и одобрението на Църквата. Всичко това можеше да бъде решено за последните 4 години. Вместо това сега сме изправени пред реалната опасност държавата да си вземе отново имота на бившите казарми.

Ние знаем как да не допуснем това. Има законов ред, правено е от други общини. Има разписани правила, така че част от терена да бъде апорт към "Индустриални зони" АД и да се изгради високотехнологичния парк,а на другата Общината да изгради църквата и другите обекти.

Заедно с държавата, така - както направихме и преди, казусът може да бъде решен,а интересите на всички защитени. И в сърцето на Благоевград да имаме прекрасен парк с църква, спортни съоръжения и условия за бизнес.

✅Можем и знаем как.

Позволете ни да го направим с бюлетина номер 77.
Атанас Камбитов: Парк Македония в най-скоро време ще бъде върнат на държавата заради бездействието през последните 4 години

Добавете Вашия коментар

TOP