Атанас Камбитов: Община Благоевград има добре развита спортна инфраструктура и благоприятни възможности за туризъм

31 Август 2017 | 15:55
0 коментара
Общество

Община Благоевград има добре развита спортна инфраструктура и благоприятни възможности за туризъм. Това каза по време на дискусия на тема „Да! На българските региони!“ кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Той уточни, че в момента започва изграждането на нов стадион и строителството на нов мултифункционален комплекс за всички спортове, който ще се намира точно до магистралата.

Д-р Камбитов подчерта, че имат намерение да закупят и ски-съоръжението, като в момента се водят преговори за ски-писта „Картала“. Той допълни, че Общината работи и по проект „Експо център“, като идеята е да се изгради експо център с изложбена зала 6000 кв. м., да се изгради и хотелска част със спа център. Кметът посочи, че се изгражда и логистичен център на терен с площ

110 декара, находящ се в началото на града, идвайки от Кулата. По думите му там е и енергоподстанцията, като в този участък има и пътен възел, който по този начин става много комуникативно място. „Проблемът ни е че нямаме общински терени, които да отговарят на изискванията на инвеститорите. Общината има възможност да закупи 400 декара терени“, отбеляза д-р Камбитов.

Относно санирането, той поясни, че в Благоевград вече има над 142 изпълнени санирани обекта, а сега се изпълняват още 54. Според него това е възможност за строителния бранш, но процедурата по време на служебното правителство е станала много тромава и има голямо забавяне в плащанията.

Кметът на Благоевград подчерта, че проект „Фестивален център“, върху който работи от няколко години Община заедно с многобройните фестивали, които организира, е една от възможностите за развитие и подпомагане на местния бизнес.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов пък заяви, че най-важният и най-голям инфраструктурен проект на територията на областта е изграждането на автомагистрала „Струма“, което ще доведе до развитието на целия регион и на туризма.

Той подчерта, че 40% от минералните находища в България се намират на територията на областта, благодарение на което има огромни възможности за развитие в тази посока.

Кметът на Петрич – Димитър Бръчков посочи, че за един наистина добър бизнес климат са необходими страшно много компоненти и местна инициатива.

Той отбеляза, че увеличеният трафик и оборот с Република Гърция, води до нужда от реконструкция на ГКПП „Кулата“. Според него следващата година се очаква още по-голяма натовареност на пункта, тъй като отпадат и визите за Украйна.

На дискусията присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков; министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски; зам.-министърът на икономиката Александър Манолев; народният представител и областен координатор на ГЕРБ-Благоевград – Даниела Савеклиева; Бисер Михайлов – областен управител на Благоевград, Симеон Пешов – Почетен председател на камарата на строителите в България, Георги Милев – председател на КРИБ-Перник; кметът на Благоевград – д-р Атанас Камбитов, кметът на Петрич – Димитър Бръчков; кметът на Симитли – Апостол Апостолов; общественици; кметове на малки населени места и граждани.

Добавете Вашия коментар

TOP