Атанас Камбитов: Образованието е най-добрата инвестиция-ще подобрим материалната база, за да има по-качествено обучение

19 Октомври 2023 | 13:01
0 коментара
Общество
Благоевград
Атанас Камбитов: Образованието е най-добрата инвестиция-ще подобрим материалната база, за да има по-качествено обучение

Образованието е дълг на нас към бъдещите поколения. Аз съм сигурен, че то е най-добрата инвестиция, която човек може да направи. Защото образованите хора са бъдещето на Благоевград, те ще гарантират неговото развитие и успех. Това твърди независимият кандидат за кмет на община Благоевград и бивш градоначалник – Атанас Камбитов. И съвсем закономерно тези негови думи намират потвърждение и в управленската му програма за периода 2023-2027 година в сектор „Образование“, ако получи отново доверието на гражданите.

Той залага на два фундамента в нея – по-качествено обучение на учениците и по-добра материална база. За да се случи това, Община Благоевград трябва да създаде необходимите условия. Затова едно от първите неща е да се направи всичко необходимо за преминаване на училищата към едносменен режим.

 

 

„Време е някой да обърне внимание и на „горещия картоф“, свързан с двете елитни гимназии – Математическата и Езиковата, които сега ползват една сграда, а това създава неудобства и на ученици, и на учители, и на родители. Ще настоявам за регулярни срещи между Община и Регионалното управление на образованието, ще въведем електронен прием за първи клас, ще подкрепим иновативния подход в обучението, което трябва да гарантира заетост и конкурентоспособност“, смята Атанас Камбитов.

Един от акцентите в програмата му е разширеното практическо обучение в реална работна среда, разкриване на нови специалности в средните учебни заведения след задълбочен и активен диалог с работодателите. Община Благоевград ще подпомага училищата и детските градини по проекти, с които да подобрят материалната си база, ще изгради и обнови спортните съоръжения в общинските училища и в детските градини и ясли. Ще се гарантира достъп до безплатно и качествено образование за всяко дете.

 

Особено важно е да има здрава и постоянна връзка между училища, университети и колежи с бизнеса. Целта е да се придобиват практически умения на учениците в конкретни специалности за по-лесно кариерно развитие в бъдеще и да се изучават професии, които са водещи на пазара на труда.
Ще продължи стимулирането на изявени деца в науката, спорта и културата, като ще им се предоставя общинска стипендия. Ще се увеличат тези стимули, тъй като децата е нужно да са мотивирани, за да вървят напред и да станат успешни личности. Ще се провеждат конкурси, които да вдъхновяват учениците и студентите – Студент на годината, Ученик на годината, Доброволец на годината, Клас на годината. Ще се гарантира достъп до безплатно и качествено образование за всяко дете.

„Бъдете сигурни, че Община Благоевград под мое ръководство все така ще продължи да прави всичко необходимо за подобряване на материалната база на всички учебни заведения, да работи все така упорито за осигуряване на комфорта и удобството на учениците!“, категоричен е Атанас Камбитов.

TOP