Атанас Камбитов, кмет на общ. Благоевград: Взели сме всички превантивни мерки за сигурност, така че фестивалът „Франкофоли“ да протече нормално

16 Юни 2017 | 18:53
0 коментара
Общество

Взели сме всички превантивни мерки за сигурност, така че фестивалът „Франкофоли“ да протече нормално. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на пресконференция по повод провеждането на музикалното събитие в областния център, което ще се състой на 17 юни в парк „Македония“. 

Той отбеляза, че „Франкофоли“ е много важно събитие за Благоевград и подчерта, че входът за фестивала е напълно безплатен.

„Постоянно имаме питания, вероятно вървят и някакви спекулации, че на фестивала ще се влиза само с пропуски, че е платено и така нататък“, каза още кметът д-р Камбитов и добави, че Община Благоевград има намерението да продължи добрата си съвместна работа с партньорите им от „Франкофоли“ и още сега има амбицията и желанието да уточнят изпълнителите за следващата година, за да са сигурни.

Кметът д-р Атанас Камбитов коментира също, че косвено вървят и други слухове, не само за това дали входът на събитието ще е свободен, свързани с това колко е струвал ремонта на новооткрития парк „Македония“, където ще се проведе музикалното събитие.

„В бюджет 2017 на Община Благоевград, подкрепен от Общински съвет – Благоевград много ясно са разписани средствата за парк „Македония“. Общо, с разчет и строителство, сумата възлиза на 700 хиляди лева с ДДС.

Още с първото издание на „Франкофоли“ в Благоевград имахме идеята фестивала да има устойчивост и това наистина се случи. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и допълни, че целият му екип действат много планомерно и последователно в тази посока. 

Кметът д-р Атанас Камбитов коментира, че фестивалът „Франкофоли“ в Благоевград има огромно значение за областния център.

„От една страна мисля, че това, че Министерството на външните работи на Франция ни включи в 100-те културни събития е показателен. Знаете, че има стотици хиляди такива събития, но този факт е оценка не само за Благоевград, но и за България“, заяви д-р Атанас Камбитов.

Той подчерта, че Община Благоевград има много ясна стратегия и визия относно това, какво ще се прави занапред. „Още от сега мога да Ви кажа, че идеята ни за догодина е да направим един бум, но за момента ще спестя имената на участниците, които предвиждаме да бъдат в Благоевград“, коментира д-р Камбитов.

Финансирането на „Франкофоли“ е ясно разписано в Бюджет 2017 на общината и въобще не може да говорим за ощетяване на други сектори. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на пресконференция по повод провеждането на музикалното събитие в областния център, което ще се състой на 17 юни в парк „Македония“. 

По думите му това може ясно да бъде видяно в самия бюджет, в секторните политики и инвестиционната програма на Община Благоевград.

„Ако се върнем само няколко дни назад, то видяхте, че Община Благоевград извън бюджета, финансира и Онкодиспансера, дофинансирахме детските градини, така че учителите да са над прага, така че този ред на мисли няма никакво ощетяване на други сектори“, подчерта д-р Атанас Камбитов.

Той коментира, че слуховете, според които провеждането на фестивала „Франкофоли“ в Благоевград е за сметка на общинския футболен клуб са неверни.

„При футболния клуб имаме съвсем други финансови проблеми, но Община Благоевград ще направи всичко възможно да ги отстрани“, заяви д-р Атанас Камбитов и каза още, че и финансово, фестивалът е подкрепен от Министерството на външните работи, от Министерството на култура, от Министерството на туризма, а също така има и много спонсори, които са припознали фестивала.

„Да заключа така – абсолютно всичко покрай фестивала е прозрачно, става въпрос за разходване на публични средства, така че ние, по всяко време може да представим и цялата документация като разходи“, обясни д-р Камбитов.

По думите на д-р Камбитов приходи за Община Благоевград от фестивала няма, но според него тук е много важно да се каже, че приходи за града и региона има.

„Ако погледнем икономическия ефект от фестивала, то ние очакваме около 50 хиляди човека на 16 и 17 юни в Благоевград. Вие сами изчислете колко разходи ще имат тези хора за двата дни“, отбеляза д-р Камбитов. Той заяви, че за днес и утре в радиус от 40 – 50 км от Благоевград няма свободни стаи.

„Аз преди дни казах, че на база нашия анализ, възвращаемостта е някъде 1 към 6-7 в момента, тоест ако са дадени Х пари като ресурс, се връщат 6 – 7 път по Х. Това което аз знам е, че Европа нормата е 12. Така, че този ред на мисли имаме още какво да правим“, каза д-р Атанас Камбитов.

Добавете Вашия коментар

TOP