Асоциацията на прокурорите: Провежда се „приватизация“ на прокуратурата, маскирана като реформа

14 Март 2024 | 23:21
0 коментара
Политика
България
Асоциацията на прокурорите: Провежда се  приватизация  на прокуратурата, маскирана като реформа
Замаскирана като реформа, се провежда „приватизация“ на прокуратурата. Това се казва в позиция на Асоциацията на прокурорите в България, разпратена до медиите.

Според обвинителите целта е институцията да не служи вече на държавата и българските граждани, а на силните на деня.

За голямо съжаление деструктивните обществени процеси се разгърнаха в пълния си обхват. Свидетели сме на масирани внушения, които създават изцяло погрешен сатанизиран образ на прокурорите в очите на обществото, с единствена цел прокуратурата да бъде охулена, обезличена и подчинена, се казва в позицията.

Според тях това е довело да възможност без съществена обществена реакция да бъдат извършени прибързани изменения в Конституцията. С тях вече и юридически се посегна на независимостта на прокуратурата. От асоциацията посочват, че този процес продължава и с проекта за нов Закон за съдебната власт.

В рамките на една необективна и враждебна среда се организират публични „процеси“, излъчвани на живо и насочени директно към пряко и косвено дискредитиране на магистрати. Публичното подмятане на списъци продължава, без да се държи сметка нито за необходимостта от обективност, всестранност и пълнота на разследването, нито за важността на доказването, пише още в документа.

Според прокурорите прибързаното тълкуване на обществените очаквания доведе именно до създаването на тези паралелни „разследващи“ формации, които твърдят, че търсят истината, но реално организират "зрелища", в рамките на които магистрати биват унижавани публично.

Своеобразното „риалити“ рефлектира върху достойнството и работата не само на висшите органи на съдебната власт, но и на всеки български магистрат, пише в позицията.

От асоциацията посочват, че истината трябва да бъде установена, но това не може да се случи в рамките на зрелище, чието предназначение винаги е друго. Достойнството на българския магистрат не следва да бъде потъпквано, защото то е част от достойнството на българската държава и крепи законността, заявяват още от Асоциацията на прокурорите в България.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP