Асен Василев върна Румен Спецов начело на НАП: Готов съм за поста!

08 Юни 2023 | 07:19
1 коментара
Политика
България
Асен Василев върна Румен Спецов начело на НАП: Готов съм за поста!

Официално! Румен Спецов отново застава начело на НАП.

Това става по предложение на финансовия министър Асен Василев.

 

Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС. 

 

Спецов ръководеше данъчната администрация в правителството на Кирил Петков.

 

"Румен Спецов е висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност", пише в съобщението на правителствената пресслужба, с което се оповестява официално назначението. 

 

Румен Спецов е завършил Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“.


В периода 2001 – 2015 г. е заемал различни експертни и ръководни длъжности в Националната агенция за приходите. Професионалният му опит е свързан с анализ и разследване на данъчни измами, оценяване на риска на търговските сектори, съвместна работа с ДАНС, прокуратурата и чуждестранни партньорски организации и служби. Бил е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.


Спецов бе начело на НАП от май 2021 г. до август 2022 г. По време на неговото управление НАП събра рекордните 28,2 млрд. лв., което беше с близо 1 млрд. лв. над заложеното.

Още тогава започна повишението на цените у нас и НАП предприе масирани проверки на търговци, за да предотврати спекула и да събере данъците от завишените приходи.

 

Преди да излезе решението на МС Румен Спецов обяви, че е получил покана отново да оглави Приходната агенция с  уточнението, че е готов да поеме поста.

 

Спецов беше личен избор на Асен Василев в кабинета на четворната коалиция, който новият редовен министър на финансите потвърждава и сега. Формално по закон изпълнителният директор на НАП се назначава от кабинета по предложение на финансовия министър.

 

При предишното му участие във властта Спецов беше разследван от прокуратурата за укриване на данъци в големи размери чрез подаване на данъчна декларация.

 

При назначаването му на поста в началото на 2021 година стана известно, че през 2016 г. Спецов е прехвърлил фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от село Ялботина, Драгоманско. Дружеството - "Гранекс трейдър" ЕООД е в черния списък, в който НАП слага неспасяемите длъжници - с големи неплатени данъци и с нулеви обезпечения и активи. Версията на самия Спецов беше, че дълговете са натрупани след като той е продал компанията.

Добавени коментари

Коко публикува:
14 Юни 2023 | 10:14
Винаги готов! Пионерче!

Добавете Вашия коментар

TOP