Асен Василев увърта ще остане ли министър: Преговарящите правят предложение, но решението е на НС

17 Март 2024 | 19:26
0 коментара
Политика
България
Асен Василев увърта ще остане ли министър: Преговарящите правят предложение, но решението е на НС

"Това зависи от парламента. Преговарящите екипи могат в най-добрия случай да направят предложение, но решението е на парламента".

 

Така финансовият министър в оставка Асен Василев отговори на въпрос дали ще остане на поста в новото правителство.

 

В 12,00 часа утре Мария Габриел и представители на ГЕРБ-СДС ще се явят при президента Румен Радев за връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в петък, че ако в понеделник Габриел не отиде при Радев с готов състав на Министерски съвет, то разговорите спират и отново отиваме на избори.

 

"Преговорите продължават. Това е решение на госпожа Габриел", отговори Василев на въпрос дали името му ще е в списъка на Габриел утре.

 

"Основният фокус на тези преговори беше да се изготви документ, който ясно да очертае как продължаваме в следващите девет месеца и след това - до края на мандата, както направихме и първия път, когато се сформира правителството на г-н Денков. Тогава имаше много ясна законодателна програма, която беше изпълнена с малко щети, които парламентът да поправи, за да се отключи второ плащане по ПВУ, имаше много ясна правителствена програма", обясни Василев.

 

Той самият също е част от преговорния екип на ПП-ДБ.

 

"След като първите девет месеца приехме законодателство - антикорупционно, промяна в конституцията и т.н., всичко това трябва да стане реално, а не да остане на хартия. За да стане реално, трябва да се договорят правила, по които ще се избират членове на всички тези органи, да има гражданско участие, да не става бързо и на тъмно, да има достатъчно широк процес. Другото нещо, което е изключително важно, е да се заложи законодателната програма за следващите 9 месеца, правителствената програма и да се обнови това, което остава от първата правителствена програма", обясни Василев.

 

По думите му при успешна ротация акад. Николай Денков остава вицепремиер, а въпросът с какви функции е тема на преговорите.

 

По думите му най-голямата битка е за прозрачността в регулаторите и институциите. 

 

„Ако някъде има ябълка на раздора, тя е свързана с процеса на подбиране на хората в регулаторите, ръководителите на службите и всичко да се случва по прозрачен начин. Всичко друго са дребни движения по терена“, посочи финансовият министър в оставка.

 

И той като акад. Николай Денков се определи като "умерен оптимист" за развитието на преговорите.

 

По думите на Василев България е на финалната права в процеса по влизане в еврозоната.

 

„Цените не се качват, в момента инфлацията спада драматично. Очакваме да продължи да спада и да достигне между 2 и 2,5%. Еврото през 2025 г. е напълно реалистично. Всички условия са изпълнени с изключение на инфлацията. Различните модели показват, че ще го изпълним през 2024 г., въпросът е кой месец“, коментира Асен Василев.

 

 

Асен Василев увърта ще остане ли финансов министър: Габриел прави предложение, но решението е на НС

Добавете Вашия коментар

TOP