Асен Василев: С ГЕРБ няма да управляваме

19 Февруари 2023 | 08:53
0 коментара
Политика
Асен Василев: С ГЕРБ няма да управляваме

Асен Василев се извини на учителите и заяви, че е готов да обсъжда импийчмънт на президента Румен Радев.

 

Искам да се извиня на учителите, ако са се почувствали засегнати, но истината е, че прекалено дълго време българското образование и българските учители бяха последен приоритет на тази държава, когато бяха оставени на минимални заплати.

Това каза бившият вицепремиер, финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред БНТ.

 

Служебният кабинет трябва да поиска конвергентния доклад за присъединяване към еврото, смята бившият вицепремиер, финансов министър.

 

Според него докладът ще излезе в края на юни и докато го пишат, ще има време да се приемат трите закона, които не са приети. Що се отнася до другите критерии - ние не изпълняваме само инфлационния критерий. Според Василев инфлацията започва да намалява.

 

"Какво могат да напишат - не изпълнявате три закона и инфлационния критерий. Нека да не се отказваме от тази цел и да си я изпълним - това е съвсем нормално да се случи", каза той.

 

Според него мерките, които са предприели, докато е бил министър, не са вдигнали инфлацията и това го твърдят хора, които "са учили един семестър икономика".

 

На въпрос дали е вдигнал заплатите на учителите, на които напомни, че преди години са били бедни и че са ходили със скъсани чорапогащници Василев каза:

 

"Това не го напомних на учителите, това го напомних на политиците, които с удължителния закон за бюджета отказаха да гласуват нашето предложение заплатите да останат 125% от средната заплата и замразиха доходите на учителите. Искам да се извиня на учителите, ако са се почувствали засегнати, но истината е, че прекалено дълго време българското образование и българските учители бяха последен приоритет на тази държава, когато бяха оставени на минимални заплати", каза той.

 

"Истината е, че ако не се погрижим за учителите, няма да има работна ръка в бъдеще и това наистина ще доведе до фалит на държавата", каза още той.

 

Василев определи като "най-цинично" твърдението, че по време на управлението на кабинета "Петков" са отворени отново мигрантските канали.

 

В отговор на въпрос дари подкрепя идеята за импийчмънт на държавния глава, формулирана от лидера на ДСБ Атанас Атанасов, Василев каза, че в момента от страна на президента и назначеното от него служебно правителство има системно незачитане на решенията на Народното събрание - конкретно на решението за целенасочени усилия за влизане на страната в еврозоната и решението за предоставяне на военна помощ за Украйна.

 

"Изключително важно е никой да не се поставя над волята на парламента, когато тя е ясно изразена. Няма как президентът или друг да провежда политика, която му противоречи", каза Василев.

 

По въпроса за предсрочното прекратяване на мандата на държавния глава каза, че темата не е на дневен ред преди да има парламент, но след като темата е повдигната, ще бъде обсъдена.

 

По темата за решаващата военната помощ за Украйна, за която се разбра от журналистическо разследване едва преди месец, Василев отговори, че при управлението на кабинета "Петков" е оказвана военна помощ по схемата "ленд лийз" с финансиране от САЩ и Великобритания, по каквато Съветският съюз е бил подпомаган по време на Втората световна война.

 

"Представете си , че Варна, Русе, Велико Търново някой ги е завзел. Какво според вас българските генерали трябва да направят - да вдигнем белия флаг или да опитаме да си ги върнем обратно?!" попита риторично той.

На възрожденските знамена пише "Свобода или смърт", а не "Мирно съжителство". 

 

"Износ от България към Украйна на оръжия - няма. Това става през други страни и се оказа животоспасяващо на украинците, тъй като позволи на Украйна да имат цялото количество оръжия, което им трябва", посочи съпредседателят на ПП.

 

"Пентагонът и английското правителство стоят зад всички големи доставки за Украйна, каза Василев, на въпрос дали плащанията минават през така наречения "ленд лийз". Запазихме го в тайна, за да може да оцелее правителството", призна той.

 

Василев коментира и упреците за "Коалицията на войната" - както е известен алиансът на ПП и ДБ в обществото: "Няма как една война да завърши, без агресорът да се изтегли. Видяхме го и в Афганистан, независимо, че става въпрос за ядрена сила. 

 Аз смятам, че България трябва да помогне за победата на Украйна, това е изключително важно", каза той.

 

Запитан дали "Продължаваме промяната" биха управлявали с ГЕРБ, Асен Василев отговори с "Не, не мисля". За други партньорства (освен общата коалиция с "Демократична България") каза, че зависи от това дали останалите партии ще се очистят от корупцията.

Добавете Вашия коментар

TOP