Асен Василев разкри как България ще приеме еврото през 2025 г.

15 Март 2024 | 21:06
0 коментара
Политика
България
Асен Василев разкри как България ще приеме еврото през 2025 г.

"Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната".

Това коментира днес министърът на финансите в оставка Асен Василев.

Той подчерта, че инфлацията се гледа 12 месеца назад.

"Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември", каза министърът на финансите.

Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец.

"Това, което сме договорили с Европейската комисия, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната", поясни Василев.

По думите му точната дата зависи от това кога страната ще покрие критерия за инфлация.

"Международният валутен фонд говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците", заяви Василев, коментирайки думите на ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, която е на посещение в България, че една от препоръките към страната ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията. 

"ДДС е върнат на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите", посочи Василев и добави, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

По въпроса за преговорите за правителство и предстоящото връчване в понеделник от президента на мандат за съставяне на кабинет, Асен Василев коментира, че преговорите все още продължават в Народното събрание и когато нещо е ясно, ще бъде съобщено.

"Преговорите продължават. Това, което сме заявили, е, че работим за реализиране на първия мандат", посочи той.

Министър Василев участва в конференцията "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса", организирана от Министерството на финансите.

Източник: БТА, Анелия Цветкова, снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP