Асен Василев: Обвиненията срещу Петя Банкова трябва да бъдат доказани в съда

06 Април 2024 | 19:24
0 коментара
Политика
България
Асен Василев: Обвиненията срещу Петя Банкова трябва да бъдат доказани в съда

Агенция "Митници" е постигнала много добри резултати в борбата с контрабандата, а обвиненията срещу шефката на агенцията Петя Банкова трябва да бъдат доказани в съда, твърди финансовият министър в оставка Асен Василев. Той определи като "мутренски подходи" заплахите срещу главния секретар на МВР сам да си подаде оставката.

 

Дни след арестите в Агенция "Митници" финансовият министър отчете:

 

"Агенция "Митници" постигна много добри резултати в борбата с контрабандата, рекордно количество заловени наркотици. Знаете, че госпожа Банкова по външен сигнал уволни 20 служители. Това, което имаме като обратна връзка, е, че всъщност последните две седмици нямаме сигнали от шофьори да са им искани подкупи на митницата", каза Асен Василев, цитиран от БНТ

 

Според Асен Василев информацията, която главният секретар на МВР изнесе - че е бил заплашван, за да се откаже от поста си, се отнася за подход, който е абсолютно недопустим в нормална европейска държава.

"Това са мутренски подходи. Ако някой има реални доказателства срещу господин Коцев, тези доказателства трябва да се докажат в съд и съдът да го отстрани. Прибягването до мутренски подходи, където той е заплашван сам да си подаде оставката, най-логически на мен ми говори, че доказателства за неговото отстраняване няма. Има опити за сплашване", каза министърът на финансите в оставка.

 

За Георги Гвоздейков, който реши да остане и в служебния кабинет като транспортен министър, Василев коментира:

 

"Всеки си има глава на раменете. ПП също така си има устав, който казва, че едно такова оставане, което не е съгласувано със структурите на ПП - националния съвет, води до автоматично изключване от партията."

 

Плановете за след изборите: България да бъде нормална европейска държава.

 

"По този път ще търсим съмишленици, защото нямаме 51 % от вота", посочи финансовият министър в оставка.

 

"Ние показахме много ясни условия, те са записани в меморандума какво трябва да се случи оттук нататък. Основното нещо е веднъж завинаги да махнем предварително нагласените мачове в страната. Всеки, който иска да подкрепи това и го демонстрира не само на думи, а с реално гласуване в парламента и реални действия, е добре дошъл партньор", така Василев отговори на въпроса с кого ще бъдат след изборите. 

 

Финансовото състояние на страната е добро, заяви той и допълни, че приходите са точно каквито са планирани в бюджета, а разходите се извършват стриктно по закона.

 

„За 7 седмици (б.р. - откакто е назначена Петя Банкова) тя реагира адекватно на външните сигнали. Хвана рекордно количество наркотици през границата и приходите се движат изключително добре в „Митниците“, каза още финансовият министър в оставка Асен Василев пред Дарик радио. 

 

Петя Банкова е обвинена в търговия с влияние, контрабанда и подкупи. Според Василев обаче, шефката на "Митниците" си е вършила работата повече от добре.

 

„Надявам се ДАНС, прокуратурата и МВР да имат серизони доказателства за това, което твърдят“, каза финансовият министър в оставка.

 

Асен Василев коментира и номинираните министри в служебния кабинет на Димитър Главчев, като заяви, че част от имената им се срещат в несъгласувания с ПП-ДБ при преговорите списък за поректокабинет на вицепремиера от ГЕРБ-СДС Мария Габриел за несъстоялото се ротационно правителство. Такива били имената на настоящия вътрешен министър Калин Стоянов и на Валентин Мундров, номиниран за служебен министър на електронното управление. Т.е. на двамата министри, от които основно зависи провеждането на честни избори.

 

По отношение на подадената, а впоследствие оттеглена оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев, Асен Василев заяви:

 

„Притеснително е, че Живко Коцев – полицай №1 в страната, вчера излезе и каза, че е бил привикван и заплашван да си подаде оставката“.

Василев определи като слухове, „съшити с бели конци“, за да манипулират общественото мнение, твърденията, че е било възможно Коцев да е бил контрабандно зависим. 

 

„Ако беше контрабанднозависим, нямаше ли да бъде задържан? Защо е на свобода? Защо не е задържан, защо му се оказва нерегламентиран натиск доброволно да си подаде оставката? Защо трябва да натискаш един човек да си подава оставката, ако си събрал доказателства“, запита Василев.

 

Коцев първоначално обяви, че се оттегля доброволно от поста си на главен секретар във вътрешното ведомство, а номинираният за служебен премиер Димитър Главчев обяви, че това е една от причините да остави като вътрешен министър Калин Стоянов. Тъй като нямало вече професоинално ръководство, редно било да остане поне политическото. В отговор Коцев оттегли оставката си и обяви, че е бил натискан да я подаде от Калин Стоянов и от хора на високи нива в прокуратурата.

 

Междувременно другият съпредседател на ПП Кирил Петков обяви, че кабинета и дома на Коцев са били претърсвани при акцията по задържането на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, която беше назначена на поста от Асен Василев.

 

Финансовият министър в оставка коментира и предстоящото ни влизане в еврозоната, като подчерта, че България е подготвена, като единственото, което ни остава е да отговорим на техническите критерии за инфлация. От думите му стана ясно, че е реалистично България да е в еврозоната от догодина.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP