Асен Василев, министър на финансите: Очаквам да продължим диалога за финансовата децентрализация

28 Февруари 2024 | 20:37
0 коментара
Политика
София
Асен Василев, министър на финансите: Очаквам да продължим диалога за финансовата децентрализация

Малко е смело да обещаем решения на всички проблеми, но Министерството на финансите работи изключително добре с НСОРБ и с общините, защото имаме обща цел - гражданите да живеят по-добре, подчерта министърът на финансите Асен Василев, който е официален гост на Общото събрание на НСОРБ.

Финансовият министър сподели, че неговата философия е, че ефективните решения могат да бъдат намерени най-точно от властта, която е най-близо до гражданите – местната власт. Именно от този подход е продиктувана визията за осигуряване на повече средства за инвестиции в общините, заложена в програмата за управление на правителството и намерила израз в инвестиционната програма за общините, гарантирана от държавния бюджет.

Първите 400 млн. вече са преведени към МРРБ и те започнаха да сключват договори с общините, съобщи Асен Василев. Той подчерта, че идеята е инвестиционната програма да има устойчив характер. С членовете на бюджетната комисия в Парламента и с ръководството на МРРБ е обсъждана възможността за въвеждане на револвиращ механизъм в прилагането на програмата. Това би позволило на общините да гарантират непрекъснатост на инвестициите и да бъде създаден модел за пълноценно усвояване на заделения държавен ресурс.

Като успех в съвместната работа с местните администрации министърът на финансите изтъкна и повишените финансови параметри за общините, заложени в Закона за държавния бюджет.

За първа година с разпоредбите на ЗДБРБ,  патентният данък, внасят от малките заведения за хранене, например, остава в общините. В края на годината финансовото ведомство предвижда да бъде направен анализ на ефективността на мярката. Идеята е поетапно патентните данъци да преминават към общините, което ще помогне да бъде структуриран устойчив и прогнозируем приходоизточник за местните бюджети.

„Не съм против финансовата децентрализация и чакам да продължим разговорите“, подчерта министър Асен Василев. Правителството очаква НСОРБ да подготви механизъм, който да работи в интерес на повечето общини, за да няма централизация на финансов ресур на места, на които има достатъчно средства и да не позволим да се формират гета“, подчерта пред делегатите в Общото събрание на НСОРБ министърът на финансите Асен Василев.

Той припомни на кметовете за въведената преференция през 2022 г., насочена към разширяване на възможностите за привличане на инвестиции: български и чужди инвеститори, могат да се възползват от пълния размер на държавната помощ, която ЕС допуска. За различните региони интензинтетът на помощта варира от 25 до 50%. През Българската агенция за инвестиции, всеки отделен проект се сертифицира и това дава право на конкретния предприемач да получи съответния процент от средствата се получават като грант. Това е начин да се привличат инвеститори, подчерта министърът на финансите. Методиката е  публикувана на сайта на МФ и на страницата на БАИ. Мярката е начин да се насърчат българските компании, а техният успех пряко влияе върху повишаването на стандарта на живот.

Икономическата и социална среда ще останат непроменени, увери министърът на финансите и подчерта, че няма да се повишават данъци.

В най-близка перспектива съвместно с общините Министерството на финансите ще работи усилено за промяна в подхода за изчисляване на таксата „битови отпадъци“.

Според Асен Василев има реален шанс България да не загуби средства от ПВУ, ако по-експедитивно се придвижват в Парламента внесените законодателни промени. Относно напредъка по изпълнението на проекти, финансирани чрез ПВУ, министърът представи подробна информация за напредъка по всички обявени процедури.

Кметът на Враца Калин Каменов постави въпросът, който касае преобладаващата част от общините – финансовите корекции, наложени в резултат на разнопосочно тълкуване на нормите от различните контролни органи. България е една от страните с най-висок стартов размер на финансовите корекции, подчерта кметът на Враца. Съществува реална опасност общините с голям брой наложени финансови корекции да се лишат от възможността да кандидатстват по европейски програми занапред, обърна внимание Калин Каменов.

Министър Василев пое ангажимент за уеднаквяване на критериите на контролните и проверяващите органи. Свикан е консултативният съвет към министъра на финансите, подчерта той. Предстои да бъдат изготвени препоръки към различните административни органи. Предвижда се предварителният контрол, осъществяван от АОП, да има реална стойност и да бъде вземан под внимание от Управляващите органи. България е страната с най-висок процент обществени поръчки с един кандидат, обърна внимание финансовият министър. Това е проблем и в изпълнителната власт, и в общините, подчерта той. Втората стъпка, след уеднаквяване на критериите, е да се подготвят типови договори, които да бъдат предварително одобрени с цялата съпътстваща документация.

По отношение на перспективите за продължаване на енергийното обновяване на сградите, министърът на финансите сподели: „Вярвам, че всички тези блокове трябва да бъдат санирани. Въпросът е откъде да се вземат средства за финансиране и как да се разположат във времето“. Най-лесният вариант е чрез държавния бюджет, но разумният подход е първо да бъдат изчерпани всички други възможности. Различни европейски програми и фондове също могат да бъдат използвани за енергийно обновяване. Едва след това има смисъл недостигът да бъде допълван с държавни средства. Вероятно в бюджет 2025 г. ще бъде предложено решение, което да комбинира различните европейски източници, които могат да бъдат използвани за това, увери министърът на финансите и подчерта, че е важно гражданите да не бъдат подвеждани. Най-благоприятното съотношение за финансиране, на което гражданите могат да разчитат, е 80/20.

„Трябва с НСОРБ да обсъдим по какъв начин на гражданите могат да бъдат предоставени останалите 20%, които да бъдат възстановявани в годините“, обърна внимание Асен Василев.

Добавете Вашия коментар

TOP