Асен Василев: Коалицията е стабилна, няма нужда от форсмажор, с "Газпром" няма да преговаряме

21 Март 2022 | 07:06
0 коментара
Политика
Асен Василев: Коалицията е стабилна, няма нужда от форсмажор, с Газпром няма да преговаряме

Развръзка още няма, прокуратурата продължава да се обяснява и да подава грешна информация.

 

Това коментира вицепремиерът Асен Василев по повод ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова в предаването "120 минути" по БТВ.

 

"Последната ме изуми – днес казаха, че не може по видеоконферентна връзка да разпитат свидетели в чужбина, явно не си познават наказателно–процесуалния кодекс", отбеляза Василев.

 

Той посочи, че не е специалист, но е помолил приятели да го запознаят с НПК. „Чл. 139, който е влязъл в сила от 2010 г. казва: разпит на свидетели извън страната може да се извърши и чрез видеоконференция или телефонна конференция в съответствие с разпоредбите на този Кодекс. Обяснете ми как прокуратурата години наред ни обяснява, а днес официално излязоха, специализираната прокуратура да кажат: ами те са извън страната не можем да ги разпитаме“, попита министърът. 

 

"Целта на всяко едно разследване е да хване престъпниците, да установи вината и да ги вкара в затвора. Първата крачка е да се съберат сведения за престъпление, с тях се отива в прокуратурата и от там нататък тя трябва да направи преценка дали са достатъчни или недостатъчни, за да започне разследване или досъдебно производство", добави той. Прокуратурата каза, че сведенията не са достатъчни за обвинение, не е казала дали са достатъчни за досъдебно производство, допълни вицепремиерът.

 

По думите му управляващата коалиция е абсолютно стабилна - няма проблеми, няма разногласия. "Видяхте минахме през смяна на министър, пак нямаше проблеми. Така че аз не очаквам някакви сътресения", заяви той. За договора с „Газпром“ той посочи, че изтича на 31 декември. „С "Газпром", докато има война, няма как да се преговаря“, каза той.

 

Ние като част от подготовката за войната разгледахме възможността за доставяне на газ в случай, че спрат доставките, било заради санкции, било едностранно от страна на "Газпром".

 

И имахме вариант, и продължаваме да го имаме, който буквално в рамките на ден да имаме 100-процентово обезпечаване на газа“, каза още той.

 

Василев поясни, че има решение до 2027 г. Европа да спре да използва енергоизточници от Русия напълно.

 

„Това е крайната дата“, каза той. По-рано днес сръбският президент Александър Вучич заяви, че България е длъжна да достави руски газ на страната му. Вицепремиерът и министър на финансите коментира още, че обстоятелства за налагане на форсмажор няма.

 

 

Асен Василев: Коалицията е стабилна, няма нужда от форсмажор, с "Газпром" няма да преговаряме

Добавете Вашия коментар

TOP