Асен Василев: Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам

20 Ноември 2023 | 09:09
0 коментара
Политика
България
Асен Василев: Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам

„Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам.“ Това заяви  финансовият министър Асен Василев в предаването „120 минути“ по bTV.

Разговорите с партньорите за бюджета са довели до определени компромиси, обяви той.

Партньорите на ПП-ДБ от партия ГЕРБ са изразили притеснение, че приходната част е била леко завишена и затова се е наложила корекция на сметките в последния момент, каза финансовият министър.

„Ако нямаме салдо 3% тази година и не постигнем салдо 3% догодина, това означава една основните заявки на кабинета за еврозоната да бъде провалена. Такова нещо ако се случи - аз директно си отивам, но аз лично не вярвам, че ще се случи.  Работи много усилено, за да не се случи“, каза Василев.  

Василев коментира и премахването на дерогацията за „Лукойл“, което също доведе до напрежение сред партиите, подкрепящи кабинета - ГЕРБ и ДПС.

„Основната роля на държавата трябва да бъде да премахне монопола на рафинерията „Лукойл“ на българския пазар“, смята той.

Василев очерта и какво следва.

„Има две цели на дерогацията - да не отиват парите при Путин и да не се увеличат цените, затова трябваше да е плавно. Намери се решение за двете цели. На първи януари - максимално кратък срок да се ограничи износа за трети страни, и на първи март вече да се спре и ползването на руски петрол за вътрешния пазар“, добави финансовият министър.

Асен Василев потвърди, че има информация, че „Лукойл“ се продава и тя циркулира и сред парламентарните групи.

„Държавата не участва в продажбата. Цената се определя от възможностите за бъдещите печалби. Дерогацията така или иначе си отива и новият собственик трябва да си осигури неруски нефт“, коментира още той.

Очаквам ръст на приходите за догодина с 22%, обобщи Василев.

Добавете Вашия коментар

TOP