Арман Бабикян: Народът иска промяна на управлението, но не вижда кой ще я направи

12 Ноември 2018 | 06:58
0 коментара
Политика

Тази протестна вълна беше очаквана и заявена предварително, така че едва ли има някаква изненада. Случващото се е абсолютно логично. Хората не са готови да понесат тази социална тежест, защото те я приемат именно като такава, а не като пазарна величина.

Това заяви пред БГНЕС специалистът по политически ПР Арман Бабикян по повод протестите, които обхванаха десетки градове в страната, изкараха хиляди хора на улици, главни пътища и магистрали.

Очаквам протестите да продължат, тъй като те не са само в столицата, а в много градове на България. Факт е, че някои от протестите се сляха. В някои градове акцентът е върху въздуха, какъвто е случаят в Русе, а в други – солидарността с майките на деца с увреждания и исканата от тях оставка на Валери Симеонов.

В много градове акцентът е цената на горивата, но на доста места различните протести се интегрират. Това говори именно за нараснало напрежение, а не за персонална кауза. Това трябва да се отчита. Фактът, че каузите са различни и не се вижда основният проблем, а именно начинът, по който страната ни бива управлявана, е отговор не на нещо друго, а на липсата на адекватна политическа сила, която е склонна да промени начина на управление. Не просто субекта, който управлява.

Българите не виждат подобен субект, но имат желание начинът на управление да бъде променен. Начинът, по който се практикува остатъкът от демокрацията у нас очевидно вече води до щети – смърт и бедност. Води още до взаимоотношения между управляващите и управляваните като между падишах и слуги, а не граждани и техни избраници. Цената на петрола в световен мащаб е само единият от водещите сегменти при ценообразуването на горивата.

Другият основен мотив за високата им цена в България не е точно цената на световните петролни пазари и това, което Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са решили, а възможностите за безпрепятствен внос и складиране в България. Всички сме наясно кой е монополистът в България в това отношение и малцина смеят да споменат името му, за да не бъде заведено дело срещу тях в съда.

Всички сме наясно кой диктува цените на петрола в България. Точно по тази причина хората са наясно, че проблемът не е на световния пазар, а наш, български. Никой не се наема да го реши, заяви Арман Бабикян. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP