Археологически разкопки край АМ „Струма“ се рушат

25 Април 2023 | 16:45
1 коментара
Култура
Благоевград
Археологически разкопки край АМ  Струма  се рушат

Ценни археологически разкопки край магистрала Струма се рушат. Открития по време на строежа на древния град „Скаптопара“ е застрашен да изчезне. Хората в района настояват за мерки за опазването им. В какво състояние са разкопките и могат ли да бъдат спасени.

Според туроператора Здравка Чимева археологическият обект е съсипан, а е могъл да донесе много приходи и да повлияе на икономическото развитие на община Благоевград. „За три години това, което се вижда, е ужасяващо, грозна картина. Искаме само удобна входно-изходна отбивка за магистралата. Няма откъде да мине автобус с туристи. Направено е непрофесионално и безотговорно. Грехота и срамота е. Този обект е под егидата на Министерство на културата, а общината чака съгласие, за да стопанисва обекта“, заяви тя.

По думите ѝ множество туристи ще идват на този обект, ако има туристическа инфраструктура. „Ако 20% от пътникопотока спре тук, около 150 туристи на ден може да идват. Всичко това ще носи приходи, ако се обслужва. Ще има и много нови работни места“, разкри Чимева.

Споделя, че обектът е вила или гарнизон на римски войски – на 1700 години.

 

 

 

 

Източник: NOVA

Добавени коментари

С цялото ми неуважение публикува:
27 Април 2023 | 10:51
Какво ще стопанисва общината? Един кенеф е построила в парка в Еленово и не е работил една минута, та туристически обект извън града ще стопанисва!

Добавете Вашия коментар

TOP