Архангеловден в „ аванс“ край вековен храм в симитлийското село Брестово

31 Октомври 2016 | 08:26
0 коментара
Култура
Архангеловден в   аванс  край вековен храм в симитлийското село Брестово
Архангеловден в „ аванс“  честваха стотици миряни в село Брестово на поляните край Тросковския манастир „Свети Архангел Михаил".
 
Днес  малки и големи се събраха на святото място, запазено от векове.
 
Отец Спас и отец Бисер направиха водосвет. Осветиха хлябовете и казаните с курбан, приготвени за гощавка. Миролюбивите християни от община Симитли и потомци на старите брестовци  запалиха свещ и се помолиха за здраве и благополучие.
 
Празникът в полите на Малешевска планина бе съпроводен от музика и веселие. Хоро  извиха жителите и гостите на Брестово, начело с кметския наместник на селото Живко Стаменов. Тази година пред манастира, близо до огнището, където се приготвя храната, Живко Стаменов построи чешма като дар на мястото.
 
На празника бяха  кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на ОбС Владимир Христов, кметове на селата в община Симитли и общински съветници.
 
Манастирът в Брестово е с многовековна история. Днес от манастирския комплекс е запазена само църквата, посветена на Св. Архангел Михаил- светецът, почитан като вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. Църквата в село Брестово е стопанисвана през последното столетие от потомци на свещеника, който отслужил първата литургия в новоизградената църква след 1904-та година. Днес се поддържа от миролюбиви християни в селата Брестово и Тросково.
 
„Всяка година храмовият празник събира в Брестово стотици жители и гости. Този манастир е бил като светлината за местните хора”, категоричен е кметският наместник Живко Стаменов.

Добавете Вашия коментар

TOP