Арх. Васил Тинчев подаде молба за възстановяване на работа в община Благоевград, след като спечели делото за второто си уволнение

11 Август 2021 | 06:58
1 коментара
Общество

Бившият главен архитект на община Благоевград Васил Тинчев подаде заявление за възстановяване на работа, след като спечели делото за уволнение. „Не знам дали молбата ми ще бъде удовлетворена и какви са вижданията по въпроса на новото ръководство“, заяви вчера пред репортер на „Струма“ арх. Тинчев.

На практика той е навършил пенсионна възраст, но не получава пенсия, тъй като все още е в процедура по оформяне на документите. Припомняме, че през юни арх. Тинчев спечели делото за уволнението си в Административен съд. Любопитното е, че след това от правния отдел на общината са пропуснали срока за обжалване на решението пред ВАС. Така трудовият спор приключи само за 6 месеца с окончателен съдебен акт в полза на арх. Тинчев. Служебното му правоотношение бе прекратено със заповед на кмета  Румен Томов на 5 януари тази година поради получена възможно най-ниска годишна оценка на изпълнение на длъжността за 2020 г.

Арх. Тинчев атакува уволнителната заповед в съда с мотиви, че процедурата по атестирането е проведена при съществени процесуални нарушения, тъй като не са проведени междинна и заключителна среща, които са задължителен етап от процедурата по Наредбата за условията и реда за оценяване изпълнението на служителите в държавната администрация. Според него оценката е неправилна и необективна, като не са изложени релевантни мотиви, което нарушава правото на защита.

Същия ден кметът издал заповед за налагане на дисциплинарно наказание „забележка“ с мотива „забавени преписки“. Това било взето предвид при определяне на годишната оценка на арх. Тинчев, като впоследствие Административен съд отмени дисциплинарното наказание.

След анализ на събраните по делото доказателства съдия Марияна Мицева счете жалбата за основателна, тъй като процедурата по атестирането е изначално опорочена и са допуснати съществени процесуални нарушения. Оценката следва да отразява изпълнението на целите на работния план и показаните компетентности от служителя за целия период на атестиране, да е извършена безпристрастно и компетентно въз основа на обективно установими факти и обстоятелства, да е мотивирана и да намери отражение в съответния формуляр по образец, а в случая тези изисквания не са спазени. Обстоятелството, че атестациите, получени от арх. Тинчев за предходните периоди от 2013 г. до 2017 г. са изцяло положителни,  също е пренебрегнато. Тъй като издадената заповед е постановена в противоречие със закона, тя следва да бъде отменена, решава съдия Мицева и осъжда общината да изплати на арх. Тинчев сумата от 500 лв., представляваща разноските по делото. Решението влезе в сила, след като е пропуснат двуседмичният срок за обжалване.

Припомняме, че арх. Васил Тинчев бе уволнен на 5 януари тази година, само месец преди да се пенсионира. Дисциплинарното производство срещу него стартира на 11 юни 2020 г., но временно бе замразено, след като архитектът се разболя от коронавирус, и то в тежка форма – беше приет с пневмония в МБАЛ – Благоевград, а после преместен в отделението по реанимация заради опасно ниска сатурация. Възстановяването му продължи дълго, като се наложи да ползва и отпуск за лечение в санаториум.

В първия си работен ден за 2021 г. арх. Тинчев е посрещнат с разпореждане да даде писмени обяснения за забавянето на преписки. Свикан е дисциплинарен съвет, който му налага наказание „забележка“. С мотив неизпълнение на служебни задължения, като пропускане на срокове, забавяне на преписки, неспазване на работно време, оценката от годишната му атестация е най-ниската – петица. След като са му взети задължителните обяснения, му е връчена заповед за прекратяване на трудовите правоотношения без предизвестие.

„През време на няколкомесечната съвместна работа никога не съм получавал дори и намек за несвършена или лошо свършена работа. Уволнението ми беше точно по рецептата „Камбитов“ – заради приятели, които имаш, или си подай оставката, или ще бъдеш уволнен. А и като конкретен повод пак беше използван случаят със сградата и имота на съученика на Камбитов. Явно има топла връзка между тях – или общият адвокат, или друго нещо. Проведе се процедура по скоростно уволнение като за кандидатстване за „Гинес“ – бързо и безотговорно на принципа „днес ни има, утре ни няма“. За съжаление на този принцип се управлява общината“, коментира след уволнението му арх. Тинчев пред „Струма“.

На практика той бе уволнен повторно в рамките на две  години от двамата различни кметове. Първо бе уволнен през февруари 2019 г. от кмета Атанас Камбитов, но обжалва в Административен съд и спечели делото. Арх. Тинчев бе възстановен на работа през ноември 2019 г., когато кмет вече беше Румен Томов, и делото не стигна до ВАС, тъй като не бе обжалвано от новия градоначалник. По същия начин без обжалване пред горната инстанция спечели и делото за повторното си уволнение.в.Струма,Бетина Апостолова

Добавени коментари

Николайко Перник публикува:
11 Август 2021 | 16:11
Неграмотници, "молби" няма в правния мир от 2003 г., Никито Василев ги замени в Закона за администрацията със "ЗАЯВЛЕНИЕ"! Аман от недоучили "калинки"!!!

Добавете Вашия коментар

TOP