Арх. Христина Димитрова от Благоевград е рекордьор по дълбочинно гмуркане

31 Август 2023 | 09:58
4 коментара
Общество
Благоевград
Арх. Христина Димитрова от Благоевград е рекордьор по дълбочинно гмуркане

Христина Димитрова от Благоевград е първата и единствена жена в света, технически водолаз, достигнала 201,2 метра дълбочина в открити солени води. Това се случва по време на нейна тренировка в Червено море , край Дахаб, Египет през лятото на 2015 година и досега рекордът не е подобрен.

 

Тя е завършила архитектура в Марсилия, но сега, извън тренировките ѝ в морето, се занимава с производство и търговия на понтонни съоръжения. Всъщност страстта ѝ към морето и гмуркането се зараждат в Марсилия, където къщата, в която живее, е край морето

 

Има много сертификати за технически водолаз, които е придобила от курсове в цял свят. В момента Христина е инструктор по дълбоко гмуркане и усилено подготвя българи и чужденци във водолазния център в Созопол и в София.

Тя беше част от екипа, който работи по проекта на плаващите кейове на Кристо в езерото Исео.Трогната е от неговата благодарност за куража на групата, която проличава по време на речта му, която той произнесъл на български език, въпреки присъствието на хора от цял свят при завършване на арт инсталацията в Италия.

Ина, както я наричат всички, инициира благотворителни кампании, защото иска да се чувства полезна. Тя обучава безвъзмездно хора с физически увреждания, помага и на наркозависими, изнася безплатни лекции и уроци за подводния свят и за гмуркането на децата в детските градини и училищата. Желанието ѝ е да растат млади хора с отношение към чистотата на средата, в която живеем.

Добавени коментари

Китай публикува:
17 Септември 2023 | 13:08
Въобще не е завършила архитектура. Ако е - пишете коя града е проектирала. Ако искате да вдигате рейтинга на ифлуенсърите, е отделен въпрос.
Н публикува:
01 Септември 2023 | 16:05
Освен че е много красиво, момичето е и с образование и единствена засега в света с рекорда си по дълбоко спускане. На всичкото отгоре и с реална благотворителност. Еееее, това направо е непоносимо за гореписещите. Не познавам Ина, но от сърце и желая здраве и много успехи в личен план и в благотворителните идеи. Аз лично се гордея, че е от Благоевград. Убедена съм, че гражданите я оценяват по същия начин.
дядя Путя публикува:
31 Август 2023 | 11:24
Оф на дяда, хич няма да я бавя...
кОрче публикува:
31 Август 2023 | 10:07
Като гледам как се е РАЗЧЕКНАЛА на снимката и друготО и е доооста дълбокО!

Добавете Вашия коментар

TOP