Арестуваните от агенти под прикритие петричани остават в ареста

29 Юли 2022 | 20:13
7 коментара
Общество
Арестуваните от агенти под прикритие петричани остават в ареста

Вторият арестуван Борислав Димитров готов на споразумение с прокуратурата, помоли за по-лека мярка, не можел да уринира след понесените удари при задържането му от Антимафиотите.

Окръжен съд – Благоевград остави в ареста 32-годишния Борислав Димитров и 24-годишния Иван Пашов, които бяха заловени след наркосделка при акция на ГДБОП. В спецоперацията на софийските антимафиоти, при която на 25 юли в два леки автомобила, паркирани на бензиностанция „Газпром“ край Благоевград, бяха открити общо бруто тегло 10,356 кг. марихуана, са участвали агенти под прикритие.

Това стана ясно на вчерашното дело по разглеждане мерките на двамата петричани, след като прокуратурата направи искане да бъдат задържани „под стража“.

С агентите под прикритие представили се за софийски дилъри са контактували Борислав Димитров и Димитър Пашов, който към момента се издирва. Двамата посочили мястото и часа на сделката край Благоевград, като се предвижвали с "пилотни" коли.

Шофьорът който управлявал лек автомобил марка "Фолксваген пасат" е паркирал автомобила с близо 5 кг. Канабис на паркинг пред бензиностанция "Газпром" и напуснал незабавно мястото, като пресекъл пешком Главен път Е-79 и на отбивка срещу бензиностанцията се качил в друг автомобил, за да наблюдава сделката. Когато видял, че полицията нахлува в района на бензиностанцията, той напуска мястото в посока Благоевград. На другият ден избягалият и други седем човека са разпитани пред съдия, като свидетели и освободени.

От събраните към момента доказателства става ясно, че Иван Пашов е помолен от свой приятел да транспортира един "багаж" от град Петрич до бензиностанция Газпром край Благоевград. Иван не се поколебал, качил черен чувал в багажника на собсвеният му лек автомобил марка "Мерцедес" и пристигнал на посоченото му място.

Видно от камерите на "Газпром" и външното наблюдение на ченгетата става ясно, че Иван Пашов въобще не е наясно какъв "багаж" пренася. Той слязъл от мерцедеса си спокойно, влязал в бензиностанцията, за да су купи сандвичи, след което излязал и отишал до автомобила си за да чака човек, който да вземе багажа, а именно около 5 кг. Марихуана направена в пакети и сложена в черен чувал в който действително неможе да се разбере каква стока има в чувала.

Когато полицаят под прикритие отишал при Иван и го попитал къде е багажа, той посочил в Багажника. Отворили багажника видяли чувала и сложили белезниците на Иван Пашов. От делото се разбра, че Иван Пашов няма нищо общо с разследваната група, не е имал никакви контакти с тях. Името му и телефонният му номер не попада в СРС-тата приложени при спецакцията. Иван Пашов не се познавал и не е контактувал по никакъв начин и на бензиностанцията с другия задържан - Борислав, за който се смята, че е един от организаторите на сделката.

Пред съда адвокатът на Иван Пашов - Красимир Дуков представи личностни характеристики, подписани от кмета на община Петрич Димитър Бръчков и кмета на село Дреново, че Иван Пашов се ползва с добро име, както и копие на студентската му книжка за това, че е завършил семестриално Пловдивския университет по специалността земеделие и му предстои да се яви на държавни изпити, документ, че има собствена ферма за биволи в с. Богородица, както и медицински епикризи, че има хронична стомашна язва.

Съдия Атанас Маскръчки прие писмените документи и допусна искането на адвоката да бъде изслушан, като свидетел Илия Пашов, бащата на Иван, който беше дошъл заедно със съпругата си на делото.

Ето какво заяви Илия Пашов в съда: „Моят син винаги е помагал при отглеждането на животните в семейната ферма, особено по време на Ковидната пандемия, а от началото на годината има и своя ферма за биволи в с. Богородица. Той е примерен студент, спортист, но спря да се занимава с хандбал, след като получи язва на стомаха, за което му беше правена интервенция в „Пирогов“ и продължава да пие хапчета. Синът ми живее на семейни начала с момиче от Петрич и планират сватба през тази година. Не е ходил в чужбина, все е до нас”, каза бащата.

Адвокатът на втория обвиняем Борислав Димитров - Иван Данчев не представи доказателствени искания, само допълни, че той се занимава със семеен бизнес – има магазин за дрехи.

Прокурор Станислава Арабаджиева пледира да бъде взета най-тежката мярка по отношение и на двамата петричани, тъй като са привлечени като обвиняеми за престъпление от висока обществена опасност, освен това съществувала опасност да извършат друго престъпление или да се укрият.

В защитната си пледоария адвокат Красимир Дуков заяви, че от свидетелските показания на 4-мата полицаи под прикритие става ясно, че те са работили 2 месеца, като никъде до 25 юли не се споменава името на Иван Пашов, който взима един чувал в лекия си автомобил „Мерцедес“ и спира на бензиностанцията. „С целия си наивитет отива на бензиностанцията, без изобщо да е „в час“, и чака като един Гюро Михайлов и овца на заколение. Другите хитри участници в сянка изчезват“, заяви адвокат Дуков.

В разследването са замесени имената на неговия братовчед Митко Пашов, който се издирва, както и на друг петричанин – Енислав Трайков. Вторият задържан Борислав Димитров, в чийто лек автомобил е открит канабис, изобщо не се познава с Иван Пашов. Неговият адвокат Иван Данчев заяви, че той е дал показания, съдействал е на разследващите и е готов да сключи споразумение с прокуратурата.

В правото си на лична защита 32-годишният Борислав изрази съжаление, като помоли за по-лека мярка, тъй като, откакто е в ареста, не може да уринира след нанесените му удари при задържането. Той добави, че няма намерение да се укрива, тъй като учи маркетинг, има приятелка, с която иска да се обвърже, и да продължи да развива онлайн магазина за дрехи.

От своя страна, Иван Пашов заяви: „Не знаех какво има в този чувал. Не съм контактувал с никого. Влязох в бензиностанцията и си взех два сандвича. Ако може по-лека, за да си гледам стопанството”.

Състав на Oкръжния съд в Благоевград прецени, че събраните до момента доказателства дават основание за извод за съпричастност на обвиняемите в престъплението, за което им е повдигнато обвинение. След около час размисъл съдия Атанас Маскръчки прецени, че не съществува реална опасност от укриване, но е налице опасност от извършване на друго престъпление и остави в ареста двамата петричани.

Арестуваните от агенти под прикритие петричани остават в ареста
Арестуваните от агенти под прикритие петричани остават в ареста
Арестуваните от агенти под прикритие петричани остават в ареста

Добавени коментари

също толкова прост публикува:
31 Юли 2022 | 20:37
...аз, цокало да нося-ще погледна, тоя...?
Тъпи журналя публикува:
31 Юли 2022 | 20:26
Дано ви потърсят отговорност за това, което разгласяте тъпи драскачи. С такива статии може да коствате и живота на някой, жалки книжни мишки!
Гого то публикува:
30 Юли 2022 | 17:20
Готови са както не се познават
Haha публикува:
30 Юли 2022 | 13:15
Не знаех какво има в този чувал..само знаех каква готина сума щях да получа...явно така е казал невинния ..хаха
Бубулия публикува:
30 Юли 2022 | 10:08
Взел един чувал товари го в колата ама не знаел какво има в чува хаха ми що не попита бе селтак мършав? Ебахти мижавите гангстери
МАРИН публикува:
30 Юли 2022 | 08:58
боби боби и ти и митето сте излагация за петрич па оне наивник ванчо пашов дек е трагнал тва пале да си стои при таткому да не лежи по затворите убаво го накиснаха невинен излезна виновен
Hahaha публикува:
29 Юли 2022 | 20:40
Деле ама грозилища

Добавете Вашия коментар

TOP