Арестуваха в съда обвиненият за крадени коли хотелиер от Банско - Валентин Мавриков

15 Януари 2016 | 07:10
0 коментара
Общество
Арестуваха в съда обвиненият за крадени коли хотелиер от Банско - Валентин Мавриков

Окръжен съд Благоевград отмени марката „гаранция“, наложена на бизнесмена от Банско Валентин Мавриков и му наложи най-тежката мярка „задържане под стража“. Банскалията е обвинен за укриване на крадени скъпи коли.

Днес магистратите от Благоевград, председателствани от съдия Красимир Аршинков, мотивираха постановената мярка „задържане под стража” с факта, че има събрани доказателства, свързващи Мавриков с повдигнатото му обвинение за укриване на крадени автомобили – престъпление по чл. 215 ал.2 т.1, вр. ал.1 вр. чл. 26,ал.1 от НК - вещно укривателство в големи размери.

Валентин Мавриков беше задържан в петък вечер след спецакция за крадени коли. На 10 януари  районен съд Разлог пусна на свобода Мавриков срещу 5 000 лв. парична гаранция. Решението на съда беше протестирано от прокуратурата и днес благоевградските магистрати уважиха протеста и щракнаха белезниците на Мавриков.

До разкриването на престъплението се стигнало, след като на 08 януари автомобилът , управляван от Мавриков е спрян за проверка от автопатрул в София. Въпреки, че не е осъждан, обвиняемия е известен на полицията по линия на противозаконно отнемане на МПС-та. В колата бил и А.Г. от гр. София. В автомобила с благоевградска регистрация полицаите намират черна маска с прорези за очите, чипове, технически средства за отваряне и привеждане в движение на коли, регистрационни табели за лек автомобил Ауди А5.

Мавриков беше задържан за 24 часа, след което престоят му в ареста бе продължен до 72 часа. Районният съд в Разлог обаче не уважи искането на прокуратурата за задържането му под стража и определи на обвиняемия мярка за неотклонение „Гаранция“ в пари - 5 000 лева, като прие, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление, но няма опасност Мавриков да се укрие.

Вчера пред Окръжен съд Благоевград  прокурор Георги Мадолев поиска задържане под стража на заподозрения, с мотив реална опасност той да извърши други престъпления.

В своя защита Мавриков изтъкна чистото си съдебно минало, както и фактът, че задържането му под страж може да навреди на шивашката му фирма, която има в Сандански, където за него работят около 30 души.

„В хода на разследването към настоящия момент са събрани множество доказателства. Извършени са претърсвания, като от домовете, обитавани от обвиняемия и ползвани от него гаражи, са открити и иззети средства за противозаконно проникване в МПС и за активиране на двигатели, ключове за различни автомобили, устройства за заглушаване на телефони тип "тапа" и др. В двора на къщата на Мавриков в гр.Банско са намерени укрити пет автомобила от среден и висок клас, предмет на кражби от различни градове на страната. Открити са 4 автомобила с пренабити номера, както и много авточасти от различни коли“, се казва в държавното обвинение.

 

Автор: Станислава Христова, E79

Добавете Вашия коментар

TOP