Арест на известен журналист предизвика поредица от реакции в Северна Македония

08 Април 2024 | 07:58
0 коментара
Общество
България
Арест на известен журналист предизвика поредица от реакции в Северна Македония

Журналистът Фуркан Салиу, който на сайта си Портал Х оповести разследване, в което се твърди за наличие на оперативен план за изборите на ВМРО-ДПМНЕ, свързан с оповестяване на фалшиви социологически проучвания по националната телевизия в Северна Македония, беше арестуван, стана ясно в неделя. Телевизията IN7.tv публикува и видео от ареста.

„Днес около 17 часа на стадиона на с. Средно Коняри по време на футболната среща между ФК „Коняри” и ФК „Куманово”, двадесетина минути преди края на срещата, имаше опит за саморазправа на публиката на домакините с футболистите на гостите. Опитът беше осуетен от длъжностните лица и срещата беше прекратена. По време на интервенцията членовете на Отряда за бързо действие са били нападнати от двама души. Извършилите нападението са задържани веднага и е установено, че това е Ф.С. (33 г.) и Н.Й. (26)  от село Арачиново, а С.Б. (40) от село Арачиново е задържан за участие в сбиване”, се казва в официалното съобщение на МВР, която пристигна по-късно и в което се уточнява и че "при проверка на лекия автомобил на един от арестуваните в неговият багажник е открит пистолет".

Междувременно, медиите разпространиха информация, че заедно с журналиста са били арестувани и операторът и монтажистът на неговата медия Портал Х, а случилото се предизвика бързата реакция на Сдружението на журналистите в страната и Агенцията за аудиовизуални медийни услуги, които излязоха с позиции случаят да бъде изяснен незабавно, полицията да не нарушава правата на журналиста Фуркан Салиу, а политическите партии да не използват ареста му "в ежедневните си политически борби и за партийните цели на предизборната кампания". 

Реакция последва и от СДСМ, които също разпространиха  документите, които Салиу показа в разследването си. От СДСМ обявиха незабавна пресконференция пред полицейското управление, където се твърди, че е арестуваният журналист.

„(ВМРО-)ДПМНЕ върна ВМРО-МВРО по най-безсрамен, брутален начин, като арестува журналиста Фуркан Салиу. СДСМ осъжда този недемократичен акт и настоява за незабавното му освобождаване. За всички е ясно, че това е опит за заглушаване и сплашване, след като журналистът обяви афера, пряко свързана с (ВМРО-)ДПМНЕ“, каза говорителят на СДСМ Дарко Каевски, според когото случилото се е заплаха за свободата, демокрацията и свободата на словото, гарантирани от Конституцията.

„Това е директен, брутален натиск върху независими журналисти, върху тези, които разследват и работят за обществения интерес. Само за два месеца (ВМРО-)ДПМНЕ показа как възнамерява да упражнява властта, ако я вземе. В една демократична държава април мирише на пролет, а с (ВМРО-)ДПМНЕ начело на МВР у нас мирише на режим“, каза Каевски.

От Охрид, където се намира в рамките на предизборната си кампания, реагира и президентът и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски. 

„Успях да видя само кратък видеозапис от ареста на журналиста Салиу, нямам подробности по случая. Очаквам официалните власти и МВР да дадат повече информация и да чуем и другата страна - журналиста. Но когато видях видеото, на което специални части арестуват журналист, толкова много върху един (човек), това ме върна към старите мрачни времена на Груевски, когато журналистите бяха прибирани в затвора, бяха бити и заглушавани“, цитираха медиите в страната думите на Пендаровски в Охрид.

Арестът "на журналиста Фуркан Салиу е демонстрация какво ще се случи с журналистите, които разкриват корупция, когато имате министър на вътрешните работи от ВМРО-ДПМНЕ", написа във Фейсбук и председателят на Левица Димитър Апасиев.

"Напразно арестувате Фуркан, още преди няколко месеца разкрих, че ВМРО-ДПМНЕ фалшифицира социологически проучвания (...) Нервността ви се вижда. Подкрепа за Фуркан, подкрепа за свободата на словото", написа и кандидатът за президент от ГРОМ Стевчо Якимовски.

Кандидатът за президент на албанската опозиция Арбен Таравари осъди също във Фейсбук ареста на Фуркан Салиу. "Според всички доказателства арестът му е извършен по време, когато е изпълнявал служебните си задължения. Настоявам за освобождаването на журналиста Фуркан Салиу и най-бързото изясняване на случая", написа Таравари.

В социалните мрежи реагира и министърът на вътрешните работи, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Панче Тошковски, който написа, че разбира реакцията на журналистическата гилдия, но "полицията реагира еднакво на всяко нападение срещу полицай". 

„Като министър досега съм показал, че държа на прозрачността и отчетността в работата на МВР и така ще остане, но законите в държавата трябва да важат еднакво за всички. Нека полицаите да си вършат работата професионално, без политика и в съответствие със закона. Обществеността ще бъде напълно информирана за всички подробности, свързани с този случай, веднага след приключване на разследването", написа Тошковски, който потвърди изпратената по-рано информация, че Салиу е арестуван заради нападение над полицай.

На страницата на сайта Портал X във Фейсбук обаче малко по-късно бе качено съобщение, в което се казва, че е написано от Фуркан Салиу и в което той твърди, че не е нападал полицай и изразява съжаление, че с поведението си е повлиял на ескалирането на ситуацията така, че да се окаже с белезници. 

„Въпреки че всичко е записано, полицията изтри материалите в полицейското управление. Що се отнася до пистолета, който беше намерен в колата ми, той е законен. При ареста телефонът и ключовете ми изпаднаха от джоба и бяха взети от оператора. Колата ми беше претърсена от специалното звено без съдебна заповед и без да мое присъствие като собственик на автомобила. Престъплението, в което съм обвинен, нападение над полицай, не може да бъде доказано. Благодаря ви за подкрепата и се надявам да се видим скоро", пише Салиу.

Малко преди 23 ч. местно време той беше освободен от ареста и посрещнат с ръкопляскания от хора, които се бяха събрали пред полицейското управление. 

"Благодарение на вашата подкрепа бях освободен, но в друга ситуация едва ли щях да бъда. Нека докажат, че съм нападнал полицай. Нека го докажат. Ако това стане, ще се оттегля и няма да ме виждате на екрана. Нека го докажат. Сега ме информираха, че пистолетът, който е законно притежаван, е намерен в багажника без мое присъствие. Убеден съм, че това е опит да се изтрият кадрите от телефоните ни, помолих операторите да снимат ареста ми“, каза Салиу пред медиите.

Той обясни, че на мача, на който е присъствал като журналист, по трибуните е имало безредици. Имало много публика и не много полиция, а той се опитал да успокои напрежението. Според него той е бил арестуван, когато полицията започнала да бие момче, което не е участвало в безредиците, а той започнал да снима случващото се. 

„Лош план за предотвратяване на безредици и лошо менажиране на ситуацията на стадиона. Наистина не искам да мисля, че се опитват да ме накарат да млъкна“, добави Салиу.БТА/Маринела Величкова

Добавете Вашия коментар

TOP