Аптекари от Благоевград се обявиха против нощните дежурства

19 Юли 2019 | 10:03
0 коментара
Общество

От Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград се обявиха против нощните дежурства на аптеките, каквито се предвиждат с промените в Закона за лекарствата.

Притесненията на фармацевтите са, че това допълнително ще утежни финансово състоянието на аптеките, тъй като на много места в областта няма необходимост те да работят и нощем, съобщава БНТ.

“Ние сме против регламентираното въвеждане в закона на такива дежурства, при които се предвижда наказание при отказ. Това не е нормално за мен, защото през февруари месец, когато искахме помощ от министъра да подпомогне верификацията за въвеждането в аптеките, той каза, че не едни частни субекти не може държавата да подпомага, защото ще нарушим договора на ЕС. А сега насилствено се вкарва аптеките да направят едни разходи, които те няма как да покрият”, заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия Константин Качулев.

Броят на фармацевтите в Благоевградска област е над 200. Броят на аптеките е около 140 като намаляват постоянно заради пазарната икономика в областта.

Според Регионалната фармацевтична колегия не е необходимо аптеките да дават нощни дежурства, тъй като няма реална необходимост от това.

Добавете Вашия коментар

TOP