Апостолска светлина озари Петрич

20 Февруари 2023 | 11:15
0 коментара
Култура
Апостолска светлина озари Петрич


Почит към Апостола!
Хиляди петричани се включиха във възпоменателното факелно шествие, което се провежда от 2016 година в град Петрич, за годишнините от гибелта на Васил Левски.
Над 550 факли горяха като символ на светлото, което винаги ще бъде Апостола за България.
Ученици с портрет на Васил Левски, 10-метров национален трибагреник, барабанен звук водиха шествието днес. За първи път тържественото отбелязване на годишнината се състоя на паметника на Васил Левски в града, открит през 2022 година. Художествена композиция „Апостолска светлина“, реализирана от възпитаници на ЦПЛР – ОДК, припомни важни моменти от живота на най-ярката ни историческа личност – участието в Първа българска легия, клетвата на Апостола, разпитът пред съда, изповедта пред свещеник, изрекоха се и заветите, непреходни вече 150 години.
В словото си кметът Димитър Бръчков подчерта, че днес търсим и намираме себе си и националните идеали в думи отпреди век и половина – пророчески пренесени в съвремието ни. „Отредена ни е голяма чест да бъдем съвременници на Васил Левски – трябва, длъжни сме да покажем, че сме заслужили това място! Бесилото не ни отне Левски! Апостола се преражда в мисли и действия на всеки българин, всеки ден! Поклон пред делото на Апостола! Поклон пред саможертвата! Да живее България!“, каза кметът.
В церемонията за отбелязване на 150-годишнината от обесването на Васил Левски участва и Трето бригадно командване – Благоевград. Петричани запазиха мълчание на колене пред паметта на Апостола и положиха цветя и венци на неговия паметник.
Община Петрич благодари на всеки гражданин, отделил от времето си, за да даде собствен пример в този ден!
Петрич ще помни….
„Днешният век е век на свободата. Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“
(Васил Левски)
 

Апостолска светлина озари Петрич

Добавете Вашия коментар

TOP