Апостол Апостолов: Около 60 параклиса и няколко църкви са изградени в общината за последните 12 години

16 Юни 2015 | 08:19
0 коментара
Общество
Апостол Апостолов: Около 60 параклиса и няколко църкви са изградени в общината за последните 12 години

Около 60 параклиса и няколко църкви са изградени в Община Симитли за последните 12 години. Това каза за ‘‘Фокус’’ общинският кмет Апостол Апостолов.

Той уточни, че на територията на общината има много оброчища и свети места, затова и изграждането на параклиси няма да спре до тук. Почти е приключила реконструкцията на уникална църква в село Тросково.

„Градим я със същите камъни, които преди векове са останали след като турците са дошли и са я разрушили. Изградихме една нова, хубава църква. Остава ни съвсем малко работа, за да бъде напълно завършена. Имаме проекти за Тросковския манастир, където е отсядал Васил Левски, Иван Рилски е минавал от там и е отсядал многократно, Цар Иван Асен II е прекарал детството си там. Интересни неща предстоят и в тази сфера. Ще продължим да развиваме поклонническия туризъм в нашата община“, категоричен е кметът.

По думите му през годините броят на туристите значително се е увеличил. "Празниците, които правим на тези свети места, църкви, параклиса и оброчища се посещават от по 500 до 1 000 души, понякога и повече. Това категорично доказва, че се увеличават и посетителите по тези места", добави Апостолов.

 

Добавете Вашия коментар

TOP