Апостол Апостолов: Общините Симитли, Кресна и Струмяни работят заедно за създаване на общ туристически продкут

09 Август 2016 | 13:50
0 коментара
Общество
Апостол Апостолов: Общините Симитли, Кресна и Струмяни работят заедно за създаване на общ туристически продкут

Апостол Апостолов, кмет на Симитли в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Лято е. В разгара на отпускарския летен туристически сезон сме и в следващите минути на предаването ще отидем до Симитли. Град, пълен с история, скътан между планините и речните долини на Струма и Места – едно чудесно място за туризъм. За да опознаем обаче още по-добре това място и възможностите, които предлага, ще говорим в следващите минути с кмета на община Симитли Апостол Апостолов. Един от поводите, господин Апостолов, за разговора ни тази сутрин, е и това, че официално беше закрита експедицията „Симитлия - от Древността до наши дни“. Разбрахме, че съвсем скоро предстои да бъде представен и пътеводител на Симитлийския край. Колко важни са подобни инициативи според вас като цяло за популяризирането и развитието на туризма в региона?

 
Апостол Апостолов: Според мен това е изключително важно, тъй като става въпрос за млади хора, студенти от различни наши университети като се почне от Югозападния университет в Благоевград, университетите в Шумен, в Пловдив, във Варна, които по собствена самоинициатива едно младо момче, един студент наш от Симитли, който дойде при мен преди 5 години и пожела да се почне една такава експедиция. Ето, че вече пета поредна година я правим тази експедиция като тези млади хора обикалят всички исторически, природни, архитектурни забележителности. И тази година решиха заедно с нас, с общинското ръководство, да издадем един пътеводител, който да помага на хората, които искат да разгледат забележителностите в нашата община. 
Водещ: Знаем, че една емблема на Симитли е кукерския фестивал през зимата, който събира стотици състави, хиляди гости от цялата страна. Какви обаче други възможности през годината предлага районът? Какви други видове туризъм има възможност да развивате и къде виждате вие потенциал? 
Апостол Апостолов: Ние имаме възможности да развиваме всякакъв вид друг туризъм като се почне от спортния туризъм, свързан с рафтинга. Знаете, че едно от най-добрите естествени трасета се намира на територията на община Симитли в Кресненското дефиле. Отделно от това е ловният туризъм – имаме страхотни ловни полета в трите планини – Рила, Пирин и Малешевска. Разбира се религиозният туризъм, с който сме доста известни, тъй като само през последните 10-тина години успяхме да направим над 60 черкви и параклиси. Така също има много други културно-исторически забележителности, свързани с четата на Яне Сандански, с битките на тази чета, убежищата им около Коматинските скали, които са един страхотен природен феномен и страхотен скален масив, който се посещава от страшно много туристи през лятото. Не е за изпускане да отбележим това, че имаме минерални плувни басейни и през лятото много хора предпочитат да идват тук да почиват на нашите минерални плувни басейни, които са скътани в красивия градски парк на община Симитли, в близост до река Струма. Въобще има много неща, които могат да се видят в нашата община, могат да се проучат. А отделно от това има доста базилики, доста неща, които все още остават загадка, тъй като все още не са проучени, не е видяно какво е имало там, макар че когато е минавал газопровода, когато е строен газопровода преди повече от 30 години, са открити уникални керамични съдове и ред други неща още от римско време. Всичко това само по себе показва, че тук е кипял живот, пък и всички знаем, че там, където има минерална вода са живели не само от древността много хора, но и през вековете след това. 
Водещ: Наистина много разнообразен туристически облик очертахте. Анонсирахме нашия разговор именно с разгара на отпускарския летен сезон. Забелязвате ли ръст на туристите сега през лятото и изобщо положителни ли са тенденциите и през последните години по отношение на туристите във вашия район? 
Апостол Апостолов: Разбира се, че са положителни. Както вече ви споменах, доста хора предпочитат да идват и да почиват тук на територията на община Симитли. Забелязва се ръст на туристи през последните години и основният приоритет, който имаме за отчитането на този ръст на туристи, е свързан с рафтинг-сезона предимно в началото на пролетта. Тази година реката беше доста пълноводна до късно лятото и сега, през есента пак по същия начин много хора предпочитат да правят т.нар. тиймбилдинги на територията на нашата община. Освен рафтинга, минералната вода, скалното катерене, високопланинско колоездене – въобще всичко, което може да запълни достатъчно времето на един човек, който иска активно да почива. 
Водещ: Господин Апостолов, работите ли по реализацията на общи туристически продукти, реклама и маршрути и с други общини от областта? Знаем, че имаше едната такава идея преди време за общ туристически продукт „Долината на Струма“ заедно с Благоевград и Кочериново. Развива ли се тази идея и обмисляте ли сътрудничество в такава посока? 
Апостол Апостолов: Мислим в тази посока, правим доста неща. Това беше един от т.нар. „меки проекти“, т.е. бяха обозначени културно-историческите паметници в трите общини. Отделно от това в момента сме в процес на регистрация на местна инициативна група заедно с общините Кресна и Струмяни и там основните неща, които ще залегнат в тази местна инициативна група, където имаме бюджет от над 2 милиона евро, са точно нещата, свързани с културно-историческия туризъм, свързани с религиозния туризъм, свързани въобще с туризма в нашите 3 общини по поречието на река Струма и най-вероятно самият проект ще носи пак това име и най-вероятно ще бъде осъществен най-после един проект, който ние доста отдавна лансираме, т.е. община Симитли и нейните съседни общини – „Център на екстремните спортове“. 
Водещ: С туризма обаче е свързана и добрата градска и пътна инфраструктура. По какви проекти работите в момента, свързани с подобряването на тази среда? Оптимист ли сте и за решаването на ВиК проблемите? 
Апостол Апостолов: Вижте, ВиК проблемите ги изключваме, тъй като всички знаем, че на територията на област Благоевград не успяхме да направим консолидирано ВиК дружество. След като нямаме консолидирано ВиК дружество не можем да участваме по нито една европейска програма за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа. Това е нещо, което ще се окаже доста голям проблем за всички общини на нашата територия. Знаете, че колегите от община Кресна взеха решение да не влизат в ВиК асоциацията и това ще създаде тепърва големи проблеми за всички общини в област Благоевград. Що се отнася до това по какви проекти ние работим, вие споменахте, че в момента е отпускарски сезон, но за нас е сезон на упорита работа, тъй като беше публикувана наредбата и в началото на следващия месец ще бъде отворена за кандидатстване за Програмата за „Развитие на селските райони“, където ще можем да кандидатстваме за общински пътища, общински училища, ремонт на улици в нашата община и за съжаление ремонтът на тези улици пак е свързан с консолидираното ВиК дружество, тъй като преди да бъдем одобрени ние трябва да гарантираме, че отдолу сме подменили подземната инфраструктура, т.е. ВиК мрежата и всъщност това ще ни затрудни доста много, тъй като това трябва да се случи със собствени средства на общината, т.е. с пари от нашия бюджет при положение, че бюджетът вече е приет и доста голяма част е изхарчен. Въпреки това ние не се притесняваме, работим много усилено, имаме страшно много проекти. Готови сме и чакаме да бъдат отворени и другите програми. Имаме готови работни проекти за над 300 милиона лева и за съжаление една голяма част от тях – над 120 милиона са във ВиК сектора. Нищо не ни кара да се притесняваме, да униваме. Продължаваме да работим, вдигаме главите горе високо и се надяваме, че ще съумеем до края на програмния период да осъществим всички тези наши готови работни проекти.

Добавете Вашия коментар

TOP