АПИ извади на светло двата варианта за пътя Струмяни-КПП „Клепало“

08 Април 2022 | 13:59
0 коментара
Бизнес
АПИ извади на светло двата варианта за пътя Струмяни-КПП  Клепало

13 години след подписването на спогодбата между България и Македония за откриване на два нови гранични пункта Агенция „Пътна инфраструктура” най-сетне направи първата крачка към изграждане на пътя Струмяни – ГКПП „Клепало“, който трябва да осигури пряк и бърз достъп до границата с Република Северна Македония.

Вчера агенцията вкара в РИОСВ – Благоевград инвестиционното си намерение за пътя, с което всъщност започва дълъг етап от съгласувателни мероприятия, които едва ли ще бъдат извървени тази година.

От депозираната документация става ясно, че пътят ще е трети клас от републиканската пътна мрежа и поради сложната конфигурация на района разрешената скорост за автомобилите ще е 30-40 км/час.

За пътното трасе има изработени два варианта, всеки от които е разработен обстойно с дължина, отстояние от населените места, край които ще минава, плюсове и минуси. И в двата варианта ще се ползват стари селскостопански и горски пътища, а кръстовищата край селата ще са без лява лента за завиване поради слабата им заселеност. АПИ се е доверило на преброяване от 2020 г. на НСИ, според което в с. Горна Рибница живеят 3-ма души, населението на с. Раздол е 163-ма, а на с. Клепало – 28 човека.

Първият вариант на пътя Струмяни – „Клепало”, разработен от агенцията, е за дължина на трасето от  8197 метра, които ще бъдат върху 376 дка земя различна собственост и ще засегне 136 имота в Клепало, Раздол и Горна Рибница. По него се предвижда да има 9 пътни кръстовища и 7 площадки за принудително спиране. Този вариант налага ремонт на довеждащия водопровод „Студена вода“ и изграждане на 8215 метра тръбно-кабелна мрежа за нуждите на Държавна агенция „Електронно управление”. Това трасе минава на 1100 м от с. Раздол и на 2300 м от Клепало.

Вторият разработен от АПИ вариант за път е по-дълъг – 10 865 м, от които 2879 м ще трябва да минат през защитена зона „Кресна-Илинденци“. При този вариант площта на пътя ще е 530 дка и той ще засегне 165 имота. По проект на него ще има 8 пътни кръстовища, 10 площадки за принудително спиране, също ще се наложи реконструкция на довеждащ водопровод, изкопаване на 11 000 м тръбно-канална мрежа и брод през Раздолска река. Това трасе ще мине само на 120 метра южно от най-многолюдното село Раздол и на 2200 метра североизточно от Горна Рибница.

Тепърва специалисти ще избират един от двата маршрута, но най-вероятно при тегленето на доводи „за“ и „против“ ще надделее първият вариант заради това, че при него пътят е по-къс /което означава и по-евтин/, не минава през защитена зона и е по-отдалечен от селата в община Струмяни. Самият инвеститор АПИ е преценил, че вариант 1 е по-благоприятен към атмосферата, а при вариант 2 ще има денонощно завишени нива на шума в с. Раздол, което е само на 120 метра от трафика. По груби сметки на агенцията всяко денонощие по пътя ще минават 2466 коли.

По процедура, след като МРРБ и МОСВ уточнят по кой вариант ще се работи, ще трябва да се изработи ПУП и след одобряване на инвестиционното намерение от МОСВ да започнат отчуждителните процедури на терените, които ще бъдат засегнати. Чак след завършване на екологичната процедура ще започне и разработката на техническия проект, едва след което следва разрешително за строеж.

По закон в подготовката за строителството на пътя ще трябва да бъдат включени и археолозите. В района никога не е имало археологически разкопки, но тъй като не е изключено под земята да има някакви артефакти, необходимо е преди строителството да бъдат проведени теренни проучвания, което може да отложи първата копка с месеци. Колко точно ще струва пътят, ще стане ясно чак след одобрението на един от двата варианта.

Пътят от македонска страна до границата отдавна е готов заедно със сградата за КПП “Клепало”, която  пустее от 20 г.

 

Източник: struma. bg

Добавете Вашия коментар

TOP