Aпартаментен комплекс в Банско лови туристи с 4-звезден лукс, офертите пълна измама

24 Януари 2018 | 17:35
2 коментара
Общество

Фирма „Еф Джи Мениджмънт Травел“ ООД, представлявана от Галя Джапанова и стопанисваща апартаментен комплекс „Дрийм“ в  Банско, отърва имуществена санкция в размер на 2000лв., наложена от Комисията за защита на потребителите, заради допуснати процесуални нарушения при издаването на наказателното постановление. Фирмата обжалва санкцията в Районен съд – Разлог и счетена за незаконосъобразна от магистратите, тя бе изцяло отменена.

Фирмата е санкционирана от Комисията за защита на потребителите за това, че услугите, които се предлагат в стопанисвания от нея комплекс, не отговарят на категорията му от четири звезди. Тя е отнесла санкция от 2000 лева, след като при проверка в комплекса от инспектори към комисията е констатирано, че апартаментният хотел не разполага с помещение за багаж; няма магазини и щандове за продажба на стоки, сувенири и други; липсва бръснаро-фризьорски и козметичен салон; няма фитнес зала; в телефонната инсталация на апартаментния хотел липсва единен вътрешен телефонен №9 за връзка с рецепция, а се използва №600,  липсва универсална инвалидна количка и място за обслужване на хора с намалена подвижност.

В предлаганите апартаменти има минибар, който не се зарежда; в стаите липсва меню за минибара, в прилежащия санитарен възел на апартамента няма телефон дериват, апартаментите имат балкони, но на тях липсват масичка с леки столове, в апартаментния хотел няма обособена достъпна хотелска стая или апартамент с необходимото функционално хотелско и санитарно обслужване, уреди и приспособления за хора с намалена или ограничена подвижност. При проверката фирмата не е представила и валидно удостоверение за категоризация на обекта. Налично е било такова, но с изтекъл срок на действие, според което обектът е от категория четири звезди. Тези нарушения са квалифицирани от наказващия орган като  нарушение по чл. 114, т. 2 ЗТ, а именно, че предоставените туристически услуги не отговарят на категория четири звезди според Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория.

Съдът счете, че квалификацията е твърде обща и въпреки че е  посочено, че нарушенията са по наредбата, не е конкретизирано в коя разпоредба от нея се съдържа всяко едно от тях и към кое приложение или разпоредба се отнасят. Според магистратите това е ограничило правото на задълженото лице да разбере за какво точно е санкционирано, което е ограничило и правото му на защита, а това е достатъчно основание за отмяна на наказателното постановление.

Освен това съдът счете, че фирмата е изпълнила задълженията си по Закона за туризма и наредбата. Към момента на проверката тя не е представила валидно удостоверение за категоризация, но е имала депозирано заявление за категоризация и за промяна в обстоятелствата, вписани в Националния туристически регистър. Фирмата не е била длъжна да покрие в обекта си изискванията, отговарящи на категория четири звезди, тъй като към момента на проверката все още не е имала издадено валидно удостоверение за категоризация, а старото, според което комплексът е определен към съответната категория, е било издадено на стария собственик и срокът му на валидност е бил изтекъл още преди придобиването му от настоящия.

Добавени коментари

Ивана Васиева публикува:
24 Януари 2018 | 23:36
Ххахахаххахаха еба ти тъпата статия. Ще му пръднете на средния на туризма и бизнеса в Банско!!!
Николай Иванов публикува:
24 Януари 2018 | 23:10
Лично аз съм бил гост на този хотел и мисля, че това, това което пише в тази статия са пълни измислици на някой болен мозък. В хотела има стая за багаж, има инвалидна количка на стола и на балкона ми имаше масичка и столове. Така че не знам кой завистлив набеден за хотелиер е написал, толкова проста статия.

Добавете Вашия коментар

TOP